Izvoznici s područja Prijedorske regije konkurentni su na svjetskom tržištu. Zbog kvantiteta i kvaliteta proizvodnje, pouzdani su partneri inostranih preduzeća, zbog čega bilježe pozitivne poslovne rezultate i otvaraju nova radna mjesta.

Širom Evrope i svijeta na tržištu su domaći proizvodi poput prijedorske rude, slatkih proizvoda, mreža za sportke terene i garderobe visokog kvaliteta.

Domaće, a svjetsko. Prijedorska “Mira” je među najvećim izvoznicima Srpske. Ove godine bilježi porast proizvodnje i prodaje za 14 odsto, a u prvih devet mjeseci ostvarila je više od 1. 100. 000 maraka čiste dobiti. Prijedorski slatki proizvodi prodaju se širom svijeta, a od nedavno su i na tržištu Saudijske Arabije.

“Tržište koje smo otvorili, tržište Saudijske Arabije je tržište persepktivno i obećava da će proizvodnja mjera rasti i to u dvocifrenim brojkama već iduće godine”, rekla je Marica Vidaković, direktorka Fabrike za proizvodnju keksa i vafla „Mire“, članice „Kraš“ grupe.

I proizvodi „Austroneta“, među vodećim su svjetkim brendovima. Mreže proizvdene u Prijedoru nalaze se na terenima najpoznatijih teniskih turnira. Ove godine, povećali su proizvodnju za 12 odsto. Najviše izvoze na tržište Evropske unije.

“96 odsto proizvodnje se odnosi na izvoz na Evropsko tržište, na zemlje Evropske unije. Ona četiri odsto proizvodnje što prodajemo nešto na našem b-h tržištu podrazumijeva i prodaju u Hrvatskoj Srbiji i Crnoj Gori”, navodi Enes Kahrimanović, direktor preduzeća „Austronet“ Prijedor.

I garedobra, proizvedena u Svodni kod Novog Grada, posebno je popularna na njemačkom tržištu tekstila.

“Sana izvozi na tržište Njemačke i takođe nešto na tržište Hrvatske, nekim manjim dijelom, ali pretežno samo naslonjeni na Njemačku i 70 odsto kapaciteta izvozimo na tržište Njemačke”, rekla je Mira Lazić, direktor Konfekcije „Sana Elvis“ Svodna Novi Grad.

Prijedorska ruda isporučuje se zeničkoj željezari, ali u Češku i Poljsku.

“Dominantan dio preko 90 odsto uzima željezara u Zenici, što je svakako logično, ali i dalje imamo jedan mali dio količina koji su negdje pet do 10 odsto i iznose godišnje oko 100. 000 tona. Vrijednost negdje oko četiri miliona maraka. To je izvoz koje mi svake godine radimo prema željezarama u Poljskoj i Češkoj”, navodi Mladen Јelača, direktor rudnika „Arselor Mital“ Prijedor .

Za opstanak na inostranom tržištu recept je stabilan partner, odgovornost u poslu, ali prije svega kvalitet i kvanitet proizvodnje.
Vjetar u leđa razvoju domaće privrede obezbjeđuje dobit od izvoza, ali i priznatost širom svijeta.

RTRS