Ljubav koju pružate, računa se kao i ona koju primate. Ali ne mora se računati u isto vrijeme. Jednačina ne mora da bude jednaka, da bi bila tačna. To znači da oni koje volite ne moraju da vam uzvraćaju na isti način, ili u isto vrijeme, ili uopšte.

Ne moraju čak ni da budu živi. U relativnosti vremena možete voljeti u krug – sve prošle i sve buduće ljubavi, ispuniće vašu sadašnjost. Možete voljeti izmišljene ili slavne likove, junake stripova i knjiga. Možete voljeti tuđe muževe, tuđu djecu, tuđe živote. Možete voljeti sebe i cio svijet. Koliko ljubavi imate, a koliko vam je potrebno? I da li se radi o ljubavi koju primate, ili o onoj koju dajete?
Zaljubljenost

Uzmimo da je to vrsta ljubavi, zato što uglavnom jeste. Zaljubljenost je preplavljenost emocijama, a pošto uglavnom emocije izjednačavamo sa ljubavlju i doživljavamo kao ljubav, onda uglavnom jeste. Ova vrsta ljubavi je svakome potrebna povremeno. Neki ljudi su vječno zaljubljeni u zaljubljenost i to je glavna i jedina vrsta ljubavi koja im je potrebna. Sasvim su zadovoljni time da stalno budu zaljubljeni i ne vezuju svoja osjećanja za istrajavanje uz jednu osobu, mijenjajući objekte zaljubljenosti, koristeći je kao omiljeni parfem, ili omiljenu hranu, jer im prija da se osjećaju ushićeno i jer su razvili zavisnost od ushićenja.

Prijateljstvo

Vjerovatno najbolja vrsta ljubavi, pored ljubavi prema sebi, jeste ona koju gajimo prema svojim prijateljima. Ne-seksualna ljubav, koja nije i ne-tjelesna, jer svoje prijatelje često grlimo, ljubimo, dodirujemo u razgovoru i osjećamo se prijatno i opušteno u tjelesnom kontaktu na nivou nježnosti i prisnosti, koja nije povezana sa seksualnošću. Svakome je potrebno prijateljstvo, jer prijateljska ljubav nije komplikovana i ne dovodi se u pitanje. Nikada ne strahujemo da će nas prijatelji odbaciti zato što su prestali da nas vole, ili zato što su zavoljeli nekog novog prijatelja. Postoje i površne prijateljske veze, na nivou zaljubljenosti i fascinacije, koje se odlikuju velikom prisnošću u nekom periodu, koja zatim neobjašnjivo nestaje, da bi se ponovo pojavila u novootkrivenom prijateljstvu.

Partnerska ljubav

U ukupnom zbiru, partnerska ljubav nas najviše angažuje, najviše boli, najviše frustrira, donosi najviše problema, najviše sumnji i najviše patnje. Rijetko smo sigurni da smo voljeni, kao što često i nismo sigurni da volimo, jer pored osjećanja kojima je lako prepustiti se, partnerska ljubav od nas traži i sve ostalo – strpljenje, istrajnost, toleranciju, opraštanje, prijateljstvo, brigu, prilagođavanje, pristajanje na kompromise. Iskustva u partnerskoj ljubavi su ograničena – ne možemo voljeti svakog partnera i uvijek postoji onaj koga smo voljeli najviše, kao i onaj uz kog smo bili najzadovoljniji i najmirniji, iako ga nismo voljeli više od onog koga smo voljeli najviše. Bez partnerske ljubavi možemo živjeti ispunjeni ljubavlju svih ostalih vrsta, ali bez iskustva partnerske ljubavi ne možemo znati ništa o ovoj vrsti ljubavi.

Roditeljska ljubav

I nju možete preskočiti u životu i ispuniti svoje srce zaljubljenostima, prijateljskom i partnerskom ljubavlju, ali propustićete vrstu ljubavi koja spada u iskustvo kompletnog življenja. Takođe je različito voljeti jedno i voljeti više djece. Roditeljska ljubav je ona koja nas vaspitava. Ne onako kako su nas roditelji vaspitali, već onako kako vaspitava zahtjev da se brinete o nečijem životu u bukvalnom i svakom drugom smislu. Roditeljska ljubav je ispit zrelosti, razuma, duha, vjere, sposobnosti i kapaciteta za ljubav. Mnogi roditelji padaju na tom ispitu, ostajući sebični i nekompetentni, mnogi padaju postajući žrtve svoje ljubavi, mnogi uspjevaju da pronađu balans, da ne izgube sebe i da ne sputavaju djecu svojom potrebom za njihovom ljubavlju. Jer niko vas ne voli kao što vas voli dijete i teško je tu ljubav ne iznevjeriti, ne zarobiti i ne popustiti pred brojnim izazovima roditeljstva.

Ljubav prema cijelom svijetu

To je ljubav mudraca, naučnika, maga, svještenika. Dajući sebe cijelom svijetu istovremeno potvrđujete sebe i odričete se sebe. Ne biti sebičan i samodovoljan u tome, ne biti arogantan, svetac ili otkačenjak, izazovi su ove vrste ljubavi.

Ljubav prema sebi

Ono odakle sve počinje, čemu se sve vraća i što vam uvijek preostaje. Najsigurnija i najuzvraćenija ljubav na svijetu, koja vas nikada neće izdati, napustiti, odbaciti, kad jednom naučite da je praktikujete

Banjaluka.net