Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić šokirao je bošnjačku političku scenu. Radončić je na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini, optužio bošnjačku državnu mafiju i SDA za ubistvo Ramiza Delalića-Ćele, sarajevskog ratnog komandanta i poratnog kriminalca. Tvrdi da je Delalić ubijao po nalogu Alije Izetbegovića.

Radončić je izjavio da se u javnosti pojavila informacija da je Delalić tražio milion maraka od SDA, zato je po njihovom nalogu ubio srpskog svata na Baščaršiji, koje je bilo okidač početak rata u BiH.

Očigledno uzdrmana koalicija SDA i SBB ipak opstaje, izjavio je lider SDA Bakir Izetbegović i poručio da neće ostati dužan na kako je rekao neistine o SDA i Aliji Izetbegoviću. Iz Srpske poručuju da je Radončić svojom izjavom potvrdio činjenice, na koje iz Srpske godinama upozoravaju.

Na pitanje tužioca ko je odgovoran za ubistvo Ramiza Delalića, Radončić je odgovorio: “Apsolutno Bošnjačka državna mafija, da ne bi otkrio desetak političkih ubistava”.

Ova izjava Fahrudina Radončića na suđenju Naseru Keljmendiju potresla je bošnjačku političku scenu. Radončić je rekao da Delalić radio za tajnu muslimansku službu, znao ratne i poratne tajne sarajevske čaršije i da je Ćelo sam izjavljivao da je ubijao po nalogu Alije Izetbegovića.

“Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio i htio dodatno da objasni koje zločine je počinila tajna muslimanska služba. Optužio je Bakira Izetbegovića je da sve znao za to. U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milion maraka od Stranke demokratske akcije zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH. On je imao velike finansijske probleme da plaća advokate jer je bio pred sudom”, rekao je Radončić.

Možda je Ćelo htio da otkrije do danas nepoznate ubice Nedžada Ugljena, ratnog šefa SDB i komandanta zloglasne jedinice “Ševe”, koji je likviridan u jesen 96’. Pripadnici “Ševa” su po nalogu ratnog rukovodstva tzv. RBiH izvršili brojne zločine u i oko Sarajeva, koji nikada nisu rasvijetljeni ili su pripisivani srpskoj strani.

Tako je bivšem AID-ovcu Edinu Garapliji, egzekutor “Ševa” Nedžad Herenda priznao ubistvo francuskog vojnika UNPROFOR-a iz 95’ godine.

“Snajperisao je iz pravca Izvršnog vijeća i sa te pozicije je pogodio francuskog vojnika i onda se u medijima pojavila vijest da je pucano sa Srpske strane”, rekao je Edin Garaplija, bivši pripadnik AID-a.

Osim Garaplije, postojanje Ševa za RTRS potvrdio je i advokat Faruk Balijagić, koji je zbog svojih tvrdnji postao meta montiranih sudskih procesa.

Krvavi potps “Ševa” je na ubistvu vojnika ЈNA u Velikom parku, sarajevskih Romea i Јulije, Boška i Admire. Pokušali su ubistvo komandanta glavnog štaba svoje armije Sefera Halilovića.

Ubili su mu ženu i njenog brata. O svemu zvanično Sarajevo, dvije decenije od rata uporno ćuti.
“Sada vi nama tvrdite da 2016. Ševe i dalje postoje? Apsolutno da postoje. Ševe se nikada nisu ni rasformirale”, tvrdi i Balijagić.

Lider SDA Bakir Izetbegović poručuje da neće ostati dužan, na kako kaže neistine da je po nalogu ruklovodstva tadašnje tzv. RBiH i njegovog oca Alije, Ćelo ubijao. Zbog Radončićevog svjedočenja u Sarajevu je održan sastanak najužeg rukovodstva SDA. Na ispitu koalicija SDA i SBB.

“Bošnjačka koalicija SDA i SBB bi trebala opstati bez obzira na odnose Radončić – Izetbegović, naravno ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija”, rekao je Bakir Izetbegović.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je SRNI da su porodica Izetbegović i SDA dali nalog za ubistvo srpskog svata 1992. godine u Sarajevu. Izetbegoviće tereti da su naredili ubistva Leutara i Ugljena.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da su Bošnjaci likvidirali svoje ‘jurišnike’, Ćele, Cace i Јuke, da bi eliminisali svjedoke o zločinima nad Srbima.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić kaže da Radončić potvrdio istinu o ubistvu srpskog svata. Podsjeća da je dokazano da su muslimanske snage u ratu počinile zločine s namjerom da okrive srpsku stranu.

“‘Markale jedan’ i ‘Markale dva’ pod ogromnim pitanjem, kao i slučaj ‘Ulice Vase Miskina’ koji je skinut iz optužnice prvom predsjedniku Karadžiću i generalu Mladiću, jer je dokazano da to nije onako kako su tvrdile muslimanske vlasti na početku sukoba i u vrijeme kada je nastao incident”, izjavio je Savčić.

Na Radončićevu izjavu reaguju i vjerski zvaničnici. Imam Careve džamije u Sarajevu Sadrudin Išerića traži da se SDA distancira od lidera SBB Fahrudina Radončića.

Naveo je da nema riječi kojima se mogu opisati Radončićeve izjave na sudu u Prištini u kojima javno optužuje Bošnjake za početak rata i tako udara na ličnost i čast Alije Izetbegovića i cijelog bošnjačkog naroda.

Јasno je da Fahrudin Radončić uzdrmao temelje mita sarajevske čaršije o ratu u BiH.

RTRS