Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Kinu, gdje je već održao i prve sastanke sa investorima.

Tokom devetodnevne posjete, domaćin predsjednika Srpske biće potpredsjednik Vlade Kine. Brojni susreti s investitorima najavljeni su na privrednom forumu.

Predsjednik Milorad Dodik, prvog dana posjete Kini sastao se sa Zou Leiem, predsjednikom Uprave Dongfang elektrik korporejšna, kompanije koja je izgradila Termoelektranu Stanari. Razgovarano je o mogućnostima investiranja, a predsjednik uprave kineske kompanije pokazao je interes za uspostavljanje specijalnih ekonomskih zona i najavio da će Srpskoj ponuditi rješenja sa najkvalitetnijom tehnologijom i opremom.

Prvog dana posjete, predsjednik Srpske već je dao i veliki intervju za sečuansku Radio-televiziju. Posjetu Dodika Kini, prati i naš specijalni izvještač Siniša Mihailović.

– Između ostalog, za ovu priliku ću izdvojiti da će predsjednik Dodik posjetiti komppaniju Huavei. Dakle, biće razgovora o ulaganjima u visoke tehnologije i IT tehnologije. Razgovaraće se i sa brojnim predstavnicima koje ulažu i bave se izgradnjom puteva i mostova, poput Chine road and bridge corporation. Razgovaraće se o proizvodnji hrane, ulaganju u zdravstvo Republike Srpske.

Predsjednik Dodik razgovaraće o partnerstvu Sečuana i Republike Srpske sa guvernerom ove pokrajine Јin Lijom, a u Pekingu će s internacionalnim sekretarom Komunističke partije Kine potpisati sporazum o partnerstvu sa SNSD-om.

RTRS