Јoš jedan slučaj zaobilaženja stavova Srpske. Ministarstvo odbrane BiH donijelo je odluku o prodaji sekundarnih sirovina vrijednih 10 miliona KM, bez saglasnosti Srpske koja time ostaje bez svog dijela novca.

Odluka je suprotna Sporazumu o raspolaganju pravima i obavezama na pokretnoj imovini iz 2008. godine, a kojom je zagarantovano da 80 odsto sredstava od prodaje ide entitetima. Republika Srpska odgovara – ovakva odluka je neprihvatljiva i nezakonita.

Ovo je odluka o prodaji sekundarnih sirovina koja je došla na adresu Vlade Srpske, a koju potpisuje zamjenik Ministarstva odbrane BiH Boris Јerinić iz SDS-a. U odluci je navedeno da će sekundarne sirovine biti prodavane javnim nadmetanjem, ali ni u jednom od 7 članova ne navodi se da će dio novca biti prebačen u trezor Republike Srpske.

– Od 2008. godine Vlada Republike Srpske svake godine pravi projekciju budžeta, planira 20 do 30 miliona KM i nada se da će neko ovo da proda, jer tako smo potpisali – rekao je Dragan Kapetina, v.d. direktora Republičke direkcije za naoružanje i vojnu opremu.

A ovaj dokument potpisan je 2008. godine. Da je dio novca od prodaje trebalo da završi u Srpskoj potvrđuje član 7 Sporazuma o raspolaganju pravima i obavezama na pokretnoj imovini. Njime je definisana raspodjela prihoda od prodaje i uništavanja pokretne vojne imovine, a potpisuju ga Savjet ministara, Vlada FBiH i Vlada Republike Srpske.

“Preostalih 80 odsto sredstava se iz Trezora u skladu sa zakonom i relevantnim procedurama doznačuje entitetima u procentu vrijednosti pokretne vojne imovine iz datog entiteta.”

Bez obzira na ovaj član sporazuma, Ministarstvo odbrane BiH sav novac od prodaje planira da uzme sebi. U Republičkoj direkciji za promet vojne opreme kažu da je sporna i formirana komisija koju čini osam članova – četiri Bošnjaka i četiri člana iz ostalih naroda.

– U sastav ove komisije su uvrštena i dva predstavnika entiteta iz Republike Srpske i FBiH, ali u odluci stoji oni su tamo bez prava glasa. Zamislite član komisije, ali bez prava glasa – kaže Kapetina.

Kapetina navodi da je sporan i naziv akta. Tvrdi da Ministarstvo odbrane BiH nije moglo ni da donese ovakvu odluku.

– Funkcioner koji rukovodi organom uprave ne može donositi odluke, to donosi izvršni organ. Odluku o prodaji sekundarnih sirovina ne može donijeti ni ministarstvo, ni ministar, nego isključivo izvršni organ. Znači to je mogao donijeti Savjet ministara BiH – kaže Kapetina.

Ova odluka za Republiku Srpsku je nezakonita i ima za cilj da ošteti njen budžet. Vlada Srpske u više navrata upozoravala je Ministarstvo odbrane BiH na pitanje rješavanja pokretne vojne imovine, ali je uglavnom sve završavalo bez odgovora, baš kao i u našem slučaju. Boris Јerinić koji je u ime Marine Pendeš, potpisao odluku – na naše pozive nije se javljao.

RTRS