Didaktički koncert „Karneval životinja“ biće održan u Pozorištu Prijedor 11. novembra, a u Dečjem pozorištu RS u Banjaluci dva dana kasnije.

Ovu muzičku predstavu za decu izvešće Kamerni orkestar „Castra“ – solisti na klaviru Dejan Janković i Dinko Blagojević, klarinetista Dejan Trkulja, flautistkinja Marija Pilipović, koncert – majstor Milana Smiljanić, kontrabasista Marko Kovačić, te drugi profesori muzičkih škola i studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Na sceni će, objašnjava dirigent Branka Radošević Mitrović, biti više od 20 muzičara.

– Deca imaju mnogo više mogućnosti nego što roditelji često misle. U orkestru su iskusni muzičari, pedagozi, koji mogu da privuku mališane i objasne im kako muziciranje izgleda u praksi. S druge strane, ovo je jedinstvena prilika za druženje instrumentalista AUBL sa decom. Među njima je mnogo budućih pedagoga, a ima i onih koji će možda uspeti da nađu način da se „Karneval životinja“ svira i u školama u kojima oni predaju – kaže Radošević Mitrovićeva.

Ovo delo napisao je francuski orguljaš, dirigent, pedagog i kompozitor Kamij Sen Sans.

– Kompozicija se sastoji od stavova poput „Kraljevskog marša lavova“, „Golubarnika“ i slično. Svaki od instrumenata, koje će deca moći da vide na sceni, dočaraće zvukove raznih životinja. Tako će, na primer, kontrabas imitirati zvuk slona, violončelo labuda, flauta golubove i slično. Između svakog stava dvoje glumaca će objašnjavati sve ono što muzičari sviraju. Ovaj muzički doživljaj upotpunićemo i fotografijama. Po završetku koncerta planirano je da muzičari na najinteresantniji način deci predstave svoje instrumente i odgovore na sva njihova pitanja, te da sa svi zajedno družimo na sceni – rekla je Radošević Mitrovićeva.

Cilj je, dodaje ona, da predstava živi i da je čuju sve buduće generacije širom BiH.

– „Karneval životinja“ realizovaćemo zahvaljujući podršci Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca, koju smo dobili kroz konkurs za kulturne namene. Postojanje ovakvog fonda za muzičku kulturu, na prostoru BiH, od neizmernog je značaja. Podržalo nas je i Muzikološko društvo RS – navela je Radošević Mitrovićeva.

Organizator koncerta je Centar modernih znanja iz Banjaluke.

Širimo ljubav prema muzici

– Žao mi je što didaktički koncert ne živi i kod drugih ansambala. Svuda u okruženju, ali i celom svetu, orkestri poput filharmonija ovakve koncerte, za buduću publiku, organizuju bar jednom sedmično. Iako smo mi u Banjaluci pruzeli tu odgovornost, nadam se da će i druge kolege, bez obzira da li imaju orkestre, horove, kamerne ansamble i slično, nastaviti našu, zajedničku misiju: širenje ljubavi prema muzici – rekla je Branka Radošević Mitrović.

Blic