Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da je neprimjereno da se prije donošenja konačne sudske odluke u slučaju hapšenja 10 bivših pripadnika HVO-a u Orašju, cijela hrvatska javnost, naročito visoki politički predstavnici, ponašaju na način da se protive i čude otkud to da pripadnici hrvatskog naroda uopšte budu sankcionisani za počinjene ratne zločine.

“Nevjerovatno je da, kada su u pitanju hapšenja i istrage pripadnika srpskog naroda, onda je to normalno i očekivano, i iz Hrvatske tada stižu aplauzi. Međutim, kad je riječ o sankcionisanju pripadnika hrvatskog naroda, onda nije za očekivati da jedna zemlja koja je postala članica EU reaguje na takav način”, rekla je danas Majkićeva Srni.

To je nevjerovatno, ističe ona, i dodaje da time Hrvatska pokazuje veoma loš primjer.

Upitana u kojoj mjeri takvo ponašanje zvaničnog Zagreba može da poremeti odnose Hrvatske i BiH i deklarativnu podršku Zagreba evropskom put BiH, Majkićeva je rekla da nije sigurna da su Hrvati u BiH prezadovoljni onim što Hrvatska pokazuje kao zaštitu njihovih nacionalnih interesa.

“Oni koji najviše nude, najčešće malo daju. Ponuditi i dati to su dva aršina, pa ćemo vidjeti šta stoji između ponude i davanja”, zaključila je Majkićeva.

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 31. oktobra na području Orašja deset lica osumnjičenih da su, kao pripadnici HVO-a, policijskih struktura i stražari u logorima u Orašju počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti.

Izvor: SRNA