Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska nije bila spremna za hapšenje bivših pripadnika HVO u Orašju, te da su znali za to drugačije bi, kaže, razgovarali tokom njegove posjete BiH.

Nedavno hapšenje bivših pripadnika HVO, koji se sumnjiče za ratni zločin protiv srpskih civila dogodilo se dva dana nakon prve zvanične posjete delegacije nove hrvatske vlade na čelu sa Plenkovićem Sarajevu i Mostaru.

“Službe koje su trebalo da znaju, ali nisu. Da smo znali, drugačije bismo razgovarali u Bosni i Hercegovini, tokom moje posjete”, kazao je Plenković, prenosi portal Dnevnik.hr.

Kazao je da se ime ministra obrane Damira Krstičevića spominje u kontekstu cijelog slučaja te dodao da nema više informacija o tome.

Plenković je potvrdio i da hrvatsko pravosuđe poduzima pravne radnje u vezi pripadnika Armije BiH, ali kaže da se “tu ne radi o retorziji, nego o istragama koje mogu postati pravni predmet”.

“Svojim istupima ne želim uticati na pravosuđe, nego poboljšati pravosudnu saradnju sa susjednom državom. Važno je da u procesima ne bude selektivnog pristupa jer su se ranije spominjale i osobe drugih nacionalnosti”, poručio je Plenković.

Slučaj Orašje komentarisao je danas i državni tužilac Dinko Cvitan koji je rekao da je Tužilaštvo BiH nezavisno tijelo.

“Mi u odnosu na ovaj slučaj ne možemo učiniti ništa. Nisam imao pojma da će se ovo dogoditi. Ne znam vode li se istrage i za srpsku stranu, ali je činjenica da je bio upit za 28 osoba, a samo 10 Hrvata je uhapšeno. Gdje su ostali nestali ja ne znam, ali to je indikativno”, kaže Cvitan.

Dnevnik.hr