Istoričar Željko Vujadinović ocijenio je da izjava lidera SBB-a Fahrudina Radončića u Prištini o ulozi koju je SDA imala pred početak rata u BiH narušava “brižno njegovan bošnjački stereotip o sopstvenoj žrtvi, Srbiji kao agresoru i Srbima iz BiH kao o petoj koloni”.
Vujadinović je ocijenio da to ne mijenja saznanja o početku i uzrocima građanskog rata u BiH, nego ih dodatno potvrđuje.

“To bitno narušava i ne samo bošnjački stereotip o srpskoj odgovornosti za razbijanje SFRJ izazivanjem unutrašnjeg rata”, rekao je Vujadinović.

On je istakao da je prirodno očekivati da će argumentovana i objektivna saznanja o ratu u BiH od 1992. do 1995 godine sve više dolaziti do izražaja.

Vujadinović je rekao da je Radončić pred sudom u Prištini govorio u svojstvu svjedoka, što znači da je bio pod zakletvom da će govoriti istinu, te da zbog toga ne bi trebalo sumnjati u ove njegove riječi.

Radončić je na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini rekao da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorna bošnjačka državna mafija, da je likvidiran da ne bi otkrio desetak političkih ubistava, te da je u javnosti postojala priča da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata Nikolu Gardovića na Baščaršiji u Sarajevu 1992. godine.

SRNA