Lider SBB-a Fahrudin Radončić je pitanje odgovornosti “bošnjačke državne mafije” za neka ubistva trebao da otvori u Sarajevu dok je obavljao dužnost ministra bezbjednosti BiH, izjavio je predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Goran Mačar.

– Radončića treba upitati šta je učinio dok je bio ministar bezbjednosti i zašto nije pokrenuo ova pitanja u nadležnim institucijama, jer je bio u toj poziciji. Rekao je da je mafija vladala, a pitanje je i gdje je on bio i otkud njemu toliko bogatstvo – rekao je Mačar.

On je istakao da je postojala sprega između legalnih bošnjačkih institucija i paravojnih formacija i lica sklonih kriminalu za koje se znalo i prije rata i protiv kojih su i podnošene krivične prijave, a nakon rata izvještaji.

– MUP Republike Srpske je davno na to ukazivao, a sada je izgleda proradila savjest i kod nekih bošnjačkih lidera koji priznaju da zločine nisu činili samo nad srpskim narodom, nego i nad vlastitim – naveo je Mačar.

On kaže da Radončićevo svjedočenje to potvrđuje i da se sada očekuje reagovanje nadležnih institucija u BiH i njegove izjave u Tužilaštvu BiH.

Mačar je naveo da bi Radončićeva izjava pred sudom u Prištini, na zahtjev pravosudnih institucija BiH, a u okviru međunarodne i saradnje sa pravosuđem Srbije, morala biti dostavljena.

Prema njegovim riječima, na osnovu te izjave bi MUP Republike Srpske mogao da dopuni ranije podnesen izvješaj u vezi sa zločinima ne samo u Sarajevu, nego u cijeloj BiH.

On ističe da svjedočenje Radončića potvrđuje činjenicu na koju su bezbjednosni organi ukazivali i ranije, a to je da su bošnjačke strukture i prije i u toku rata angažovale veliki broj lica sa debelim kriminalnim dosijeima.

– Ukazivali smo na kriminogena lica i njihovo učešće u paravojnim i vojnim formacijama takozvane Armije BiH. Neki od njih su postali čak i generali u formacijama kao što je “Patriotska liga”, “Zelene beretke” i činili su zločine ne samo nad Srbima, već i nad sopstvenim narodom – rekao je Mačar.

On je podsjetio i na slučaj sarajevskog kriminalca Јuke Prazine, koji je proglašen za generala, a ubijen u 1994. godine u Belgiji.

– Sa velikom pompom je najavljivano da će Prazina biti prevezen u Sarajevo i sahranjen u blizini Alije Izetbegovića. Međutim tijelo nikada nije preneseno – rekao je Mačar.

On napominje da u knjigama umrlih u BiH nigdje nema potvrde o njegovoj smrti i da se postavlja pitanje da li je Prazina uopšte ubijen.

Mačar je ocijenio da je logičan potez MUP-a Republike Srpske da podnese službeni izvještaj za saslušanje Radončića pred Tužilaštvom BiH povodom njegovog svjedočenja pred sudom u Prištini.

Radončić je na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini rekao da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorna bošnjačka državna mafija, da je likvidiran da ne bi otkrio desetak političkih ubistava, te da je u javnosti postojala priča da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata Nikolu Gardovića na Baščaršiji u Sarajevu 1992. godine.

Izvor: SRNA