Direktor preduzeća Auto-putevi Republike Srpske, Dušan Topić, i potpredsjednik kineske kompanije Pauer Čajna – Sinohidro za Evroaziju, Јang Fan, potpisali su danas u Rigi komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta od Banjaluke do Mliništa.

Ugovor bi trebalo da ubrza proceduru za odobravanje kredita od kineske Eksim banke, čime bi se finansirala izgradnja prve dionice navedenog auto-puta, od Glamočana do Puta AVNOЈ-a, dužine 62 kilometra, saopšteno je iz Auto-puteva RS.

Ovaj ugovor parafiran je ranije uz saglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine – Samitu “16 plus jedan”.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, koji je i koordinator za saradnju BiH i Kine, kao i potpredsjednik Pauer Čajna-Sinohidro za međunarodne poslove Sjung Lisjin.

Topić se u Rigi ponovo susreo sa generalnim direktorom kompanije “ajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup, Meng Јangom, sa kojim je razgovorao o dosadašnjim aktivnostima na pripremi i realizaciji projekta izgradnje auto-puta od Banjaluke do Prijedora i Novog Grada.

Јang je potvrdio spremnost ove kineske kompanije da se pregovori o koncesionom sporazumu, na osnovu kojeg bi bio građen auto-put, u narednom periodu ubrzaju i definišu do kraja, kako bi i ovaj projekat skorije mogao da bude pripremljen za početak realizacije.

Izvor: SRNA