Vlada Republike Srpske u pismima visokom predstavniku Valentinu Incku, Savjetu za sprovođenje mira i Savjetu bezbjednosti UN-a izrazila je snažno protivljenje zbog Inckove izjave Volstrit žurnalu, u kojoj je podsticao zapadnu zajednicu da smijeni legalno izabranog predsjednika RS.

Vlada je pozvala Savjet bezbjednosti UN-a da naloži visokom predstavniku da prestane sa ovakvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Pisma, potkrijepljena odlukom Međunarodnog suda pravde, koji je u predmetu Nikaragva protiv SAD-a konstatovao načelo neuplitanja, ali i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, objavljena su na sajtu Vlade RS.

Izjava Valentina Incka predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, nego imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost, ističe se u pismima Vlade Srpske.

„Valantin Incko dao je izjavu ‘Vol strit žurnalu’, koja je objavljena 1. novembra 2016. godine, u kojoj se založio da ‘Zapadna zajednica’ smijeni legalno izabranog predsjednika Republike Srpske. Konkretno, g. Incko je rekao: “Dodik gradi sopstvenu imperiju. ‘Zapadna zajednica’ treba da razmotri mogućnost da ga smijeni”

U pismu Savjetu bezbjednosti UN-a, PIK-u i samom Incku, Vlada izjavljuje snažan prigovor na ovakve riječi. Ističu da takvo ponašanje podriva mir i bezbjednost u BiH i suprotno je aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazume. Ističu da se time narušava obaveza koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima da se ne miješaju u unutrašnje poslove države.

“Tražiti, kako ste Vi to učinili, da strane sile smijene legalno izabranog funkcionera u suverenoj državi, predstavlja očigledno kršenje osnovnog načela međunarodnog prava…
Takvo ponašanje podriva mir i bezbjednost u Bosni i Hercegovini i nevjerovatno je s obzirom na to da je Vaš mandat da pružate podršku u sprovođenju civilnih aspekata Dejtonskom mirovnog sporazuma”.

U pismu Incku Vlada podsjeća da su mu ograničena ovlašćenja dale potpisnice Aneksa 10, i da njegova izjava predstavlja grubu povredu obaveza.

I u pismu PIK-u, Vlada ističe da je Incko ozbiljno prekršio međunarodno pravo, zbog čega je pozvala članice Savjeta za provođenje mira da osude takvo ponašanje, a Savjet bezbjednosti UN-a da naloži visokom predstavniku da prestane sa ovakvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

RTRS