Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da je nesporna činjenica da su regularne oružane snage Hrvatske u posljednjem ratu izvršile agresiju na BiH i Republiku Srpsku i počinile brojne ratne zločine.

“Mrkonjić Grad, Glamoč, Bosansko Grahovo, Orašje, Brod, opštine su u kojima su pripadnici oružanih snaga Hrvatske počinili agresiju i brojne ratne zločine. Nisu novost navodi pukovnika Hrvatske vojske Vinka Štefaneka da je komandovao postupcima HVO-a na području Orašja i istočne Posavine”, rekao je Stevandić.

On je napomenuo da se protiv Srba podižu optužnice za ratne zločine i kada nema dokaza, dok se za pripadnike drugih naroda ne podižu i kada su dokazi vidljivi, što je pravilo u BiH.

“Zločini su individualni i svi koji su ih počinili moraju odgovarati”, smatra Stevandić.

Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek potvrdio je nedavno za televiziju N1 da je komandovao postupcima HVO-a na području Orašja i istočne Posavine.

On je potvrdio navode Almina Dautbegovića, advokata Đure Matuzovića jednog od uhapšenih pripadnika HVO-a, da je Hrvatska vojska bila nadređena jedinicama HVO-a u Posavini.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH na području Orašja nedavno su uhapsili 10 lica zbog sumnje da su, kao pripadnici HVO-a, u ovom mjestu počinili ratni zločin nad većim brojem Srba od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Izvor: SRNA