Policija Republike Srpske uhapsila je Јovana Јošila u Banjaluci, po difuznoj potjernici Interpola Beograd.

Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih MUP-u Srbije, Јošilo se dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u vozilu u Novom Beogradu, koje policija u Srbiji povezuje sa oružjem pronađenim u Јajincima, nedaleko od kuće premijera Aleksandra Vučića.

MUP Srpske predao je Јošila Sudu BiH, ali je pušten nakon saslušanja, uz mjere zabrane. Odavno poznat policiji, 35-ogodišnji Јošilo nema državljanstvo Srbije.

Јovan Јošilo godinama važi za bezbjednosno interesantno lice koje ima debeli krivični dosije. Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač izjavio je da je Јošilo uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije: “Radi se o licu koje je policiji poznato po raznim krivičnim djelima iz ranijeg perioda, čak je bio i presuđivan.”

Јošilo je ovdašnjoj javnosti poznat po pucnjavama, iznudama i trgovini narkoticima. Oslobođen je optužbe za ubistvo Nedeljka Ćuluma u vatrenom obračunu 2010. godine sa grupom Slaviše Ćuluma, na benzinskoj pumpi u Banjaluci.

Svojevremeno je osuđen za trgovinu narkoticima, ali je u drugostepenom postupku oslobođen krivice. U septembru 2011. godine hapšen je zbog posjedovanja pištolja na kojem je obrisan fabrički broj, a oduzet mu je i automobil “volvo” za kojim se tada tragalo.

Osuđivan je zbog iznude 25 hiljada maraka i drugih krivičnih djela.

Ali sve to nije bilo dovoljno da Sud BiH, osim mjera zabrane i oduzimanja pasoša, Јošila zadrži u pritvoru ili izruči Srbiji, jer, kažu da nema državljanstvo te zemlje: “Јošilo se potražuje zbog krivičnog djela teške krađe u saizvršilaštvu i krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.”

Iako danas iz Beograda nema zvaničnih informacija, iz krugova bliskih MUP-u Srbije saznajemo da se Јošilo dovodi u vezu s oružjem pronađenim u vozilu u Novom Beogradu, koje policija povezuje s oružjem iz Јajinaca nedaleko od kuće premijera Vučića.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, prije nekoliko dana tvrdio da BiH ima podatke u vezi sa oružjem pronađenim u Beogradu, prozivajući MUP Srpske i ministra Lukača da ne komentarišu crne liste u BiH, već da se bave slučajem Јajinci.

Danas samo ponavlja ono što je iz Suda BiH saopšteno.

Za to vrijeme Policija Srpske radi svoj posao.

RTRS