Jedan od najpopularnijih prijedorskih proizvoda prave đaci i profesori. “Sunce Prijedora” je ručni rad ekipe Poljoprivredno-prehrambene škole

Vredne ruke prijedorskih srednjoškolaca Poljoprivredno-prehrambene škole i njihovih profesora zaslužne su za jedan od najpopularnijih prijedorskih prehrambenih proizvoda – polutvrdi masni sir, popularno nazvan “Sunce Prijedora”.

Reč je o ručnom radu, rađenom po uzoru na tradicionalni recept iz italijanskog grada Trento. Kvalitet i ukus sira oduševili su sve koji su ga probali i za vrlo kratko vreme proslavio je i školu i đake.

Poseban je zbog domaćeg mleka, koje se nabavlja sa prijedorskih farmi, ali i finesa italijanske proizvodnje. Osim toga, zrenje sira traje nešto duže nego što je obično u ovakvoj vrsti proizvodnje, oko dva meseca najkraće.

Proizvode ga bez dodataka, ali imaju i pikantniju verziju, sa začinima, po želji kupaca. Ipak, u svemu je najvažnije što su đaci u okviru praktične nastave naučili da prave ovaj proizvod, a stečeno znanje će posle moći da primenjuju i kod kuće.

– Jako smo ponosni na naše “Sunce Prijedora”. Pravimo ga od mleka koje zagrejemo, nakon toga dodajemo sirilo koje stoji pet minuta. Onda sačekamo da se zgruša i sipamo smesu u kalupe. Svi koji su probali su zadovoljni, pre svega mi koji ga pravimo, ali najvažnije je šta kažu kupci, kaže učenica prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole Tamara Pačariz.

SREĆA
CILj je praktičnu nastavu učiniti samoodrživom, pa se zarada od prodaje sira vraća školi i koristi za nabavku sirovine i obnovu opreme. Učenici kažu da su najsrećniji jer se njihov trud ceni.

A kupaca je sve više. Najčešće ga kupuju profesori i učenici ove i drugih škola. Sir se, za sada, prodaje isključivo u školi, a kilogram košta 15 maraka.

– Mi smo, pre svega, uspeli u svojoj nameri da što više učenika obučimo za praktičan rad, na koji smo izuzetno ponosni. U proteklom periodu dosta smo opremili kabinet praktične nastave, tako da je tu sve na vrlo visokom nivou.

Dosta projekata smo radili u zajednici sa Ministarstvom prosvete i kulture i Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a najvrednije aparate donirao nam je rudnik “Arselor Mital”. Najvažnije je da učenici već sada mogu sve ovo i samostalno da rade i da sve primene i u svojim domaćinstvima”, kaže profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor Suzana Mršić.

Novosti.rs