Visoki predstavnik BiH Valentin Incko pred Savjetom bezbjednosti UN-a kritikovao je Republiku Srpsku.

Optužio je Srpsku da ugrožava stabilnost u BiH, posebno održavanjem referenduma o Danu Republike. Incko je rekao da je Srpska efektivno odustala od državnog pravnog sistema u BiH, i u osnovi odbacila suverenintet BiH. Konstatovao je i da predsjednik Srpske Milorad Dodik direktno krši Dejtonski mirovni sporazum.

Stiže odgovor iz Republike Srpske- Valentin Incko nastavlja kontinuitet negativnog stava prema Srpskoj i zanemarivanja činjenica u korist svojih ličnih frustracija i obračuna sa rukovodstvom Republike. Stavove Srpske branila je Ruska federacija.

Incko tvrdi da su referendumom narušene dvije odluke Ustavnog suda BiH i da osim problema po suverentitet zemlje, referendum treba vidjeti u kontekstu ponašanja političkih partija, koje kako tvrdi, negiraju juriskdikaciju državnih institucija i lagano zagovaraju disoluciju BiH.

– Osim tog velikog problema po suverentitet zemlje, referendum treba vidjeti u kontekstu ponašanja političkih partija u Republici Srpskoj i da negiraju juriskdikaciju državnih institucija i da lagano zagovaraju disoluciju BiH. Izjave predsjednika Republike Srpske i zvaničnika njegove stranke ukazuju na buduće korake secesije od Bosne i Hercegovine i da će se vjerovatno organizovati referendumi o članstvu BiH u EU, NATO. Ako bi se tako nešto dalje tolerisalo, to ne bi bilo dobro – naveo je Incko.

Da u BiH nije dobro ponašanje visokog predstavnika, u Savjetu bezbjednosti podvukao je ruski ambasador Vitalij Čurkin. Braneći stavove Republike Srpske, naveo je primjer kako visoki predstavnik zagovara smjenu legalno izabranog predsjednika Srpske.

– Valentin Incko je u izjavi Vol strit žurnalu rekao da predsjednik Republike Srpske stvara svoju imperiju i da “Zapadna zajednica” treba da razmotri mogućnost da ga smijeni – rekao je Čurkin.

Za Rusiju, takvo ponašanje je neprihvatljivo. Za Republiku Srpsku, neprihvatljivo ponašanje SDA koju optužuju za islamizaciju BiH. To je istaknuto i u izvještaju Srpske koji je poslat Ujedinjenim nacijama: “SDA pokušava da izazove krizu napadima na legitimitet Republike Srpske, nastojanjima da zabrani obilježavanje dana osnivanja Republike Srpske i prijetnjama nasiljem. SDA je doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista. SDA, islamistička stranka, tokom rata je pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima”.

Valentin Incko nastavlja kontinuitet negativnog stava prema Republici Srpskoj i zanemarivanja činjenica u korist svojih ličnih frustracija i obračuna sa rukovodstvom Srpske – smatra potpredsjednik NSRS, Nenad Stevandić.

– Stalno zanemarivanje vehabijskih terorističkih prijetnji govori da se oni analiziraju tek nakon što se teroristički akti dese u BiH. Svi pričaju o njima samo ne oni odakle su potekli. Visoki predstavnik je potpuno pristrasan i ne znam čemu to dalje vodi, osim što je postao faktor raspirivanja međunacionalnih tenzija – kaže Stevandić.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da izvještaji visokog predstavnika gube smisao, jer se u njima svakih šest mjeseci smjenjuju iste ocjene uperene uglavnom protiv Republike Srpske i njenih institucija.

– To je zapravo samo dokaz lošeg rada visokog predstavnika. Iz njegovih izvještaja je jasno da metodološki, pa čak i tekstualno, bivaju prepisani svakih šest mjeseci. Samo se mijenjaju izjave iz nekih medija i datumi i to je jasno i laiku – kaže Radmanović.

Visoki predstavnik više puta je bio krajnje subjektivan prema opštim prilikama u BiH iznoseći lične utiske, čime nanosi veliku štetu političkim odnosima u BiH, poručio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

– Visoki predstavnik je otišao na teren politike i postao subjektivan sud, rukovodeći se mišljenjem Bošnjaka uz koje stoji Međunarodna zajednica. To mora da prestane – ističe Đokić.

Predstavnik Srbije u UN rekao je da Srbija održava bilateralne odnose sa Republikom Srpskom, nastavlja rad na izgradnji tih odnosa u Federaciji i u tom smislu izgradnja povjerenja je ključna stavka za buduće zajedničke odluke Srbije i BiH.

RTRS