Na sceni će biti više od 20 muzičara.

 U Pozorištu Prijedor, 11.11.2016. biće izveden izuzetno specifičan koncert, koji će privući pažnju kao odraslih, tako i djece. U pitanju je Didaktički koncert Karneval životinja, koji izvodi kamerni simfonijski orkestar, u kombinaciji sa naracijom glumaca i video projekcijom likova životinja koje orkestar “imitira”. Ovaj projekat ima za cilj da edukuje djecu, ali i roditelje kako da slušaju i zavole umjetničku muziku i veoma često se izvodi u velikim evropskim gradovima.

Ovu muzičku predstavu za decu izvešće Kamerni orkestar „Castra“ – solisti na klaviru Dejan Janković i Dinko Blagojević, klarinetista Dejan Trkulja, flautistkinja Marija Pilipović, koncert – majstor Milana Smiljanić, kontrabasista Marko Kovačić, te drugi profesori muzičkih škola i studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Na sceni će, objašnjava dirigent Branka Radošević Mitrović, biti više od 20 muzičara.

Na žalost, u našoj zemlji ne postoje muzički programi namijenjeni djeci. Djeca imaju strah od ove vrste muzike pošto je kod nas povremeno nazivaju i „ozbiljnom“, što kod djece, pa čak i odraslih, ponekad izaziva odbojnost.  Izvođenjem Sen – Sansovog Karnevala životinja se želi pokazati da umjetnička muzika može biti i duhovita i zabavna. Takođe, cilj projekta je i da se izgradi nova publika koje je sve manje i u razvijenijim umjetničkim sredinama od naše.

Program je namjenski napisan za upoznavanje djece sa muzičkim instrumentima. Kompozicija „Karneval životinja“ Kamija Sen Sansa na maštovit način uz dva glumca naratora i orkestar predstavlja instrumente kroz različite životinje (slon – kontrabas). Poslije samog izvođenja kompozicije izvođači će pojedinačno opisati svoje instrumente, i objasniti šta se sve može izvoditi na njima gdje je planirano da djeca interaktivno učestvuju u razgovoru. Na samom kraju koncerta će dirigentica, uvaženi pedagog i šef katedre za Dirigovanje na Akademiji umjetnosti, Branka Radošević Mitrović, izvesti jednog od učenika da diriguje sa orkestrom te objasniti i svrhu dirigenta na sceni. Kroz ovaj koncert  djeca će vidjeti da klasična, umjetnička muzika može biti i duhovita i zabavna.

Buka/prijedor24h