Udruženje građana “Istočna alternativa” Republike Srpske osuđuje prijetnju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ističe da će takvom politikom Izetbegović dovesti BiH do raspada i nestanka.

“Izetbegović, kao okorjeli srbomrzac, priziva OHR, NATO i EU i prijeti Dodiku da će biti promijenjen ako se sam ne promijeni, čime potpiruje mržnju i izaziva sukobe na ovom prostoru”, navodi se u saopštenju ovog udruženja koje je potpisao njegov predsjednik Vojin Pavlović.

U saopštenju se ističe da Izetbegović uprazno prijeti Dodiku po ko zna koji put i da je “krajnje vrijeme da se taj dokazani radikalni islamista dozove pameti i prekine sa širenjem mržnje i pokušajima nametanja svojih stavova svima u BiH, bolesno umišljajući da je on apsolutni suveren na ovom prostoru”.

“Vrijeme je da muslimanski političari shvate da ih je Bakirov otac Alija uveo u rat, koji Srbi nisu željeli, ali su iz tog rata izašli odbranivši se i stvorivši svoju, međunarodno priznatu, Republiku Srpsku”, ističu iz “Istočne alternative”.

U saopštenju ocjenjuju da je raspad BiH možda i najbolje rješenje jer se, za više od 20 godina nakon rata, BiH nije osamostalila i oslobodila stranih tutora kakvi su OHR i visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Iz ovog udruženja poručuju Izetbegoviću da se ne uzda u NATO i Evropsku uniju da će mu pomoći da razbije Srpsku i Srbiju i da ima u vidu da su one obezbijeđene moćnom Rusijom.

Iz “Istočne alternative” pozivaju Tužilaštvo i MUP Republike Srpske da procesuiraju Izetbegovića koji već godinama zagovara smrt i prijeti predsjedniku Dodiku i Republici Srpskoj.

Podsjećaju da je ranije Izetbegović prijetio da će Dodik zavrišti kao Sadam Husein, Slobodan Milošević ili Muamer Gadafi i pozivaju srpske predstavnike iz Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH da se oglase i da, kako kažu, ne budu izdajnici svog naroda i Republike Srpske.

Izvor: SRNA