Ekipa Odreda izviđača “Lola” iz Niša pobjednik je dvodnevnog izviđačkog višeboja “Kozara 2016” koji je održan u Prijedoru.
Starješina Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” Prijedor Ernest Badnjević rekao je da je ovo bio tradicionalni izviđački višeboj koji je ovaj odred organizuje od 2013. godine uz podršku grada Prijedora, a ove godine i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

“Zadovoljni smo odzivom oko 350 izviđača iz raznih dijelova BiH i Srbije te pokazanim znanjem i vještinama koji trebaju da krase izviđače, istakao je Badnjević.

On je dodao da je pred izviđačima do kraja godine još nekoliko masovnijih manifestacija kao što je Festival izviđačke pjesme u Osijeku i Izviđački dani u Banjaluci, te svečana akademija u Sarajevu povodom 65 godina izviđaštva u BiH.

izvidjaci-slikaNa ovogodišnjem višeboju u Prijedoru učestvovalo je 28 izviđačkih ekipa iz Temerina, Niša, Prijepolja, Brčkog Vareša, Tešnja, Broda, Kozarske Dubice, Banjaluke, Nemile, Visokog, Zenice, Banovića, Konjica, Rakovice-Sarajevo te ekipe prijedorskih osnovnih škola, uddruženja iz Sanskog Mosta i kulturno-umjetičkog društva Saničani.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru je organizovan 1978. godine na Kozari kao pokušaj da se napravi jako-elitno topografsko takmičenje, koji je tradicionalno održavan do 1992. godine i kojem je cilj i tada bio edukacija mladih iz oblasti timskog rada, snalaženja u prirodi i života sa prirodom.

SRNA