Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenim u akciji “Pravda” Aliji Delimustafiću, Јusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan, potvrdila je Srni portparol ovog Tužilaštva Azra Bavčić.

Za osumnjičene Lejlu Fazlagić, Zorana Lončara i Mirsada Delimustafića od Suda je zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora i raspisivanje potjernice budući da se nalaze u bjekstvu.

Bavčićeva je rekla da su za osam osumnjičenih predložene mjere zabrane, dok je jedna osoba puštena da se brani sa slobode.

U Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu juče su privedena lica osumnjičena za organizovani kriminal, pranje novca i korupciju, koja su uhapšena u okviru policijske akcije “Pravda”.

Među uhapšenim su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj Alije Izetbegovića Јuso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača, radnik opštine Stari Grad Lejla Cerić, bivši pravobranilac sarajevske opštine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Međunarodna policijska akcija kodnog naziva “Pravda” sprovodena je 11. novembra prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Akcija je sprovedena u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, te na području Hrvatske.

Pretreseno je 60 lokacija na području BiH i Hrvatske, kao rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva Sarajevskog kantona.

Akciju je sprovela Federalna uprava policije, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH i hrvatskom Agencijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/.

Izvor: SRNA