Mehmedović je tako, tokom 1993. i 1994. godine, bio kum, odnosno, “službeno lice” pred kojim su mudžahedini sklapali brakove s bošnjačkim nevjestama.

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH, jedan od osnivača SDA i dobitnik tzv. “Zlatnog ljiljana“ ratnih je devedesetih bio omiljeni kum na vjenčanjima mudžahedina i bošnjačkih nevjesta na području Tešnja.

kum-mehmedovic-2

Mehmedović je tako, tojekom 1993. i 1994. godine, bio kum, odnosno, “službeno lice” pred kojim su mudžahedini sklapali brakove s bošnjačkim nevjestama.

Podsjetimo, pripadnici El – Mudžahida već u jesen ’92. operisali su na području BiH, uglavnom srednje Bosne, Zenice, Kakanja, Vareša i Zavidovića. Nakon što je odred El – mudžahid uveden pod tzv. Armiju RBiH kao regularna vojna formacija, mudžahedinski borci i pripadnici tzv. Armije BiH nastavili su zajedno djelovati u sastavu tzv. Sedme muslimanske brigade koja je kasnije, odlukom Alije Izetbegovića, dobila naziv Slavna sedma muslimanska viteška brigada.

Sedma muslimanska djelovala je u sklopu Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH a njeni su ratni komandanti  bili Asim Koričić, Amir Kubura, Šerif Patković i Halil Brzina.

Јedan od pripadnika odreda El – mudžahid i nekadašnji prvi čovjek mudžaheidnskog kampa “Orašac” iznad Travnika bio je i Abu Hamza, tačnije, Imad – al Husin, Sirijac, koji je devet godina proveo u imigracionom centru u Istočnom Sarajevu jer je predstavljao “prijetnju o nacionalnu bezbjednost BiH“.

kum-mehmedovic-3

Mehmedović se kao poslanik u posljednje dvije godine u Predstavničkom domu PS BiH s pitanjima i inicijativama javljao 17 puta a od toga četiri puta s pitanjem o puštanju Abu Hamze iz “pritvora“ upućenog ministru bezbjednosti u SM BiH, Draganu Mektiću.

Mehmedović je prvp pitanje uputio 13. maja 2015. a nakon što na njega nije dobio odgovor pitanje o puštanju Abu Hamze ponovio je i 28. maja 2015. godine. Abu Hamza je iz pritvora u Istočnom Sarajevu pušten 18. februara ove godine a nakon puštanja primio ga je i reis-u-lema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Da ”saradnja” kadrova SDA i mudžahedina nije slučajna pokazala nam je i nedavna posjeta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i šefa SDA Bakir Izetbegović Islamskoj Republici Iran. Izetbegović je tamo posjetio i porodice mudžahedina koji su poginuli boreći se u BiH.

Iranski mediji su prilikom Izetbegovićeve posjete naglasili pomoć Irana “muslimanima za vrijeme rata u BiH“ te istakli kako je “Teheran politički uvijek bio uz Sarajevo“.

Istaklin su i važnost sastanka Izetbegovića s Akbarom Torkanom, predsjednikom udruženja tzv. iransko – bh. prijateljstva.

Iranski šehidi, nekolicina njih kroz El – Mudžahid i poslije tzv. Slavnu sedmu muslimansku brigadu učinili su stravične i zvjerske zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni (Dusina, Bikoši, Miletići, Guča Gora) i na Srbima u Vozući pored Zavidovića.

Izvor: Dnevnik.ba