U selu selu Osredak u Cazinu pre rata u Bosni i Hercegovini, živeli su Bošnjaci i Srbi. Vremenom su se svi stanovnici srpske nacionalnosti odselili, a za sobom su ostavili crkvu i groblje koje je bilo u sve lošijem stanju.

Poslednjih godina crkvu i groblje renovira i održava bošnjačka porodica Keranović. Ova prodica sama radi na obnovi crkve s obzirom da ostali meštani nisu oduševljeni idejom.

– Ovo je crkva koja je pre 4 godine počela da se obnavlja. Bila je u fazi rušenja i da se tada nije počelo sa obnovom ona bi do sada već bila srušena – kaže Mesud koji je inače nekada radio na građevini što je posao iz kojeg je izvukao deo iskustva koje koristi i u ovom poduhvatu.

On kaže da je volja da obnovi ovu crkvu postakla da nauči neke nove poslove koje ranije nije znao.

– Neki prijatelji dođu do mene i mi stojimo i pričamo, a iza mene stoji ruševina, a to je svetinja njihova – kaže Mesud i pokazuje posao koji su do sada uspeli obaviti.

Ostali meštani ne gledaju s odobravanjem na ovu obnovu, ali Mesudu pomoć u ovom poduhvatu pružili sinovi i supruga.

Sinovi Samir i Mensud studiraju građevinu pa im je ovo odlična prilika da pokažu šta znaju i nauče još nešto novo, a i majka Fatima često pomogne suprugu Mesudu dok su sinovi u školi.

Ovaj potez bošnjačke porodice da renovira pravoslavnu crkvu novčano podržavaju komšije Srbi koji su izbegli odavde i godinama žive širom sveta.

Mesud ističe da bi najviše voleo da se svi vrate na svoje, žali zbog toga što je došlo do rata koji je podelio ljude i nada se da će se neki ipak vratiti i da će se opet družiti, bez obzira na veru.

aljazeera.net/Blic