Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Srebrenici da u Srpskoj ne postoje dva bloka, da nije politički podeljena, već, kako je rekao, ima grupu partija koje su dominantno u vlasti u opštinama i na nivou Republike i ima opoziciju.

Dodik je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa načenikom Mladenom Grujičićem, rekao da opozicija u RS ima kapacitet ali nije “al pari” onome što jeste vlast.

Na pitanje da komentariše odluku Saveza za promjene da prekidaju saradnju sa njim i SNSD-om, partijom na čijem je čelu, Dodik je rekao da opozicija ne može prekinuti saradnju koja nije ni postojala, poručivši da je on uvek otvoren za razgovore.

” Smatram da je (lideru SDS) Vukoti Govedarici bio potreban neki izlaz, pa je isfabrikovana ova priča o “crnim listama” da bi objasnio zašto ne želi da razgovara. Nismo razgovarali ni ranije”, naveo je Dodik, koji međutim smatra da je razgovor potreban s obzirom na, kako je kazao, ove svetske okolnosti i na buduće procese i događaje u BiH.

Odgovorni političari treba da razgovaraju, ne samo u Srpskoj, nego i u BiH, da procenimo kako da se u te procese uključimo i kako da najbolje prođemo, kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je rekao i da je Dejtonski sporazum najbolje što se dogodilo BiH, te da je taj sporazum ušao u fazu kada se mora preispitati ono što je dograđeno u njemu.

Krajnje je vreme, kazao je, da se u BiH sjdne i napravi realno moguće, da se uvaži interes sva tri naroda i onih koji žive u BiH i da se zahvali strancima za njihov intervencionizam koji se u institucionalnom smislu nije pokazao kao najbolje rešenje.

Ocenio je da je međunarodni faktor BiH značajno pomogao i treba mu, kaže, ostati zahvalan, ali da je krajnje vreme da stranci odu iz Ustavnog suda BiH i mikroodlučivanja u BiH i njenim institucijama.

Smatra da je vreme da visoki predstavnik ode iz BiH i da BiH dogovorom vlastitih subjekta preuzme svoju sudbinu, jer će u suprotnom ostati nikada dovršena zemlja, nesposobna, nedorečena i smučiće se svima koji u njoj žive.

” Dejtonski sporazum je nasiljem visokih predstavnika menjan bez volje i predviđene procedure entiteta. Nezadovoljni smo svim otetim nadležnostima koje su prenesene na nivo BiH i tražimo raspravu o tome da se sve vidi”, kazao je Dodik.

Izvor: Tanjug