Na području Apatina i Sombora razotkrivena i uhapšena grupa od 10 lica koja je prodavala, distribuirala i koristila različito naoružanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je naveo da se radi o velikoj količini oružja koja je pronađena.

MUP je potvrdio da je uhapšeno 10 ljudi iz Apatina i Sombora kod kojih je pronađena veća količina municije, oružja i eksploziva i objavio je fotografije zapljene. Kako se navodi, to je najveća zapljena naoružanja od 2000. godine.

Uhapšeni su S.K. (35), D.G. (40), D.D. (44), M.B. (21), D.Đ. (51), N.K. (27), D.C. (28), M.O. (46), R.G. (27) i B.M. (29).

Policija je kod njih pronašla devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma eksploziva TNT, više desetina električnih detonatora, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dva ručna bačaca raketa M-80 “Zolja”, 10 tromblonskih mina, osam automatskih pušaka i dvije poluatomatske puške.

Takođe su pronađeni puška M-48, puškomitraljez, šest pištolja, karabin sa optičkim nišanom, malokalibarska puška, IC uređaj za noćno osmatranje, oko 6.000 metaka kalibra 7,62 milimetra i 7,9 milimetra, protivtenkovsku minu, kao i nekoliko metara sporogorećeg štapina.

Sumnja se da su pripadnici te organizovane kriminalne grupe, po nalogu organizatora S.K. tokom 2016. godine nabavljali veće količine oružja, municije i eksplozivnih materija.

Organizator je odlazio na unaprijed dogovorene lokacije i preuzimao oružje, municiju i eksplozivna sredstva, a potom pronalazio kupce.

Nakon dobijanja novca sastajao se sa pripadnicima kriminalne grupe i isplaćivao im dogovoreni iznos.

Ministar policije Nebojša Stefanović saopštio je ranije da je području Apatina i Sombora uhapšena grupa od 10 lica, a pronađena je i ogromna količina oružja. Kako je rekao, istraga do sada nije pokazala da ima direktne veze između oružja koje je pronađeno u Apatinu i Somboru i onog pronađenog u Јajincima i Novom Beogradu.

Izvor: Beta, B92