Evropska komisija predložila je danas uvođenje Evropskog sistema za informacije i odobravanje putovanja prema kojem će građani zemalja izvan EU plaćati pet evra po osobi za ulazak u Šengensku zonu.

U saopštenju objavljenom u Briselu navodi se da će taksu plaćati samo osobe starije od 18 godina, da će ona važiti pet godina i za više ulazaka.

U tekstu se dodaje da će izdavanje odobrenja za putovanje biti “jednostavno, jeftino i brzo” te da u većini slučajeva neće trajati duže od nekoliko munuta. Za izdavanje dozvole potrebni su podaci iz važećeg pasoša.

U tekstu se napominje da dozvole za putovanje ne predstavljaju vize, nego “jednostavniji režim koji je naklonjen posjetiocima”.

“Državljani zemalja sa viznom liberalizacijom i dalje će moći da putuju bez viza, ali će morati da dobiju jednostavno odbrenje za putovanje prije samog putovanja u šengensko područje”, navodi se u saopštenju.

ETIAS će sakupljati informacije o svima koji putuju bez viza u EU, kako bi se omogućile efikasnije kontrole spoljnih granica EU i poboljšala unutrašnja bezbjednost i istovremeno olakšala legalna putovanja preko šengenskih granica, dodaje se u saopštenju.

Komesar EU za bezbjednost Džulijan King rekao je ovim povodom da “teroristi i kriminalci ne mare mnogo za nacionalne granice” i da je saradnja jedini način da oni budu zaustavljeni.

Komesar EU za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopuls rekao je da je ETIAS “karika koja nedostaje u regulisanju granica” i da “otvorenost Evrope ne može postojati na štetu njene bezbjednosti”.

Izvor: SRNA