Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) pozvala je pravosudne organe BiH da uhapse ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića i sude mu zbog uloge koju je imao tokom proteklog rata na prostoru Srpske.

Iz BORS-a podsjećaju da je Krstičević, koji je juče zvanično posjetio BiH, bio komandant 4. gardijske brigade Vojske Hrvatske i učestvovao u operacijama “Maestral” i “Južni potez” u kojima je u jesen 1995. godine protjerano 120.000 Srba iz zapadnokrajiških opština.

“Ubijena su 1.644 srpska vojnika i civila, a u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu pronađeno je masakrirano 181 tijelo. Osim toga, počinjeni su drugi zločini”, saopšteno je iz BORS-a.

Iz te organizacije podsjećaju da je tokom operacija “Maestral” i “Južni potez” samo u Mrkonjić Gradu pričinjena materijalna šteta od 680 miliona KM.

“Krstičević ima u najmanju ruku komandnu odgovornost za dešavanja u Zapadnoj Krajini u jesen 1995. godine, koja je prema kriterijumima Haškog tribunala čak i veća od individualne odgovornosti”, navodi se u saopštenju.

Iz BORS-a su poručili da počasti uz koje je Krstičević, kao potpredsjednik Vlade Hrvatske, dočekan u BiH pokazuju da pojedini predstavnici najviših organa BiH srpske žrtve ne tretiraju jednako kao žrtve drugih naroda.

“Ovakvom selektivnom primjenom prava u BiH nikada neće doći do pomirenja”, upozorili su iz BORS-a.

SRNA

Foto: NN