Pokretanje proizvodnje u mesnoj industriji “Impro” i rudnika “Ljubija” , koja bi omogućila otvaranje novih radnih mjesta prioriteti su nove gradske vlasti u Prijedoru, kaže novi gradonačelnik Milenko Đaković.

Nakon što je prošle godine propala dogovorena prodaja industrije mesa „Impro” s italijanskim inestitorima, narednih dana ovo predu- zeće bi moglo konačno da dobije novog vlasnika. Po­tencijalni kupci, ovaj put iz BiH, tražili su razgovor sa novim gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đa- kovićem.

– Postoji kupac koji se zainteresovao za „Impro” i iduće sedmice doći će na razgovor, a ja ću biti zado­voljan ako oni budu imali ozbiljne namere. Nemam zvanične podatke o njiho­vom sedištu – kaže Daković. Pokretanje proizvodnje u ovoj industriji mesa, koja je zbog kreditnih malverzacija nakon privatizacije u stečaju već pet godina, omogućilo bi nova radna mesta u pogonu, ali i posao za prijedorske farmere koji bi imali kome prodavati stoku.

Daković kaže da su radna mesta prioritet i pri prodaji državnog kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija”. 

Želimo da rudnik “Ljubija2 počne sa radom i zaposli ljude, prvenstveno iz Ljubije, a uslovi prodaje nas ne interesuju, jer je to posao Vlade Republike Srpske-poručuje Đaković

Dodaje da se stalno pregovara sa novim investitorima. U narednom periodu u Prijedoru treba da počne sa radom pogon njemačke firme za proizvodnju metala, a u Kozarcu preduzeće za metalo-preradu i mašinsku obradu koja bi trebalo da zaposli desetak radnika.

Nakon što je Đaković preuzeo rukovođenje Prijedorom traju i razgovori oko podjele radnih mjesta u gradskoj upravi. Zamjenik gradonačelnika prvi put nakon 12 godina u Prijedoru biće iz SNSD-a.

Biće promjena i u gradskoj upravi, ali te funkcije još nismo dogovorili-kaže Đaković. On najavljuje da će konstutivna Skupština grada Prijedora biti održana 2. novembra.

Većina odbornika radiće u koaliciji, izuzev SDS, PDP I DF-a, ali smatramo da je , opozicija dobro došla kao korektor svih aktuelnih problema u Prijedoru-ističe Đaković.

Iako je prošlo mjesec i po nakon izbora, Đaković kaže da nije uspio da odgovori na sve pozive i poruke sa čestitkama koje su mu u izbornoj noći blokirale telefon. Kaže da je zadovoljan stanjem u Prijedoru i funkcijom koju je preuzeo, ali ističe da ništa od toga ne bi bilo moguće da njegov prethodnik nije bio Marko Pavić.

EuroBlic