Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija redovno, pretežno po suvim kolovozima, a zbog niske jutarnje temperature, na dionicama u višim predjelima, preko mostova i nadvožnjaka, te na prilazu tunelima postoji mogućnost nailaska na poledicu.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a na putnim pravcima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije je poštivanje obavezno.

Vozačima iz Auto-moto saveza Republike Srpske savjetuju opreznu i sporiju vožnju, prilagođenu uslovima i stanju na putu, te podsjećaju da je 15. novembra stupila na snagu zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BiH.

Počeli su radovi na zamjeni dilatacija na mostu preko rijeke Save na magistralnom putu u Šamcu. Na mjestu izvođenja radova vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog minerskih radova na magistralnom putu Banjaluka-Crna Rijeka, kod “MHE Bočac”, saobraćaj će privremeno biti obustavljen od 14.00 do 14.30 časova.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška saobraćaj se odvija bez posebnih ograničenja, po pretežno suvim kolovozima.

Zbog izgradnje vijadukta “Mahovljani” na auto-putu Banjaluka-Doboj /dionica Banjaluka-Prnjavor/, petlja “Mahovljani” zatvorena je za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor, na području “Đokinog potoka”, i na dionici regionalnog puta Prnjavor-Stanari, na području “Prnjavorske petlje”, izmijenjen je režim odvijanja saovraćaja zbog ulaska i izlaska transportnih vozila sa građevinskim materijalom i građevinskih mašina koje učestvuju na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj.

Saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj, potpuno je obustavljen saobraćaj za sva vozila. Saobraćaj se preusmjerava na alternativni putni pravac, lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.

Zbog radova, na izgradnji mosta-vijadukta na dionici regionalnog puta Stari Majdan dva-Lamovita, potpuno je obustaljen saobraćaj za sva vozila.

Radovi se izvode na putnim pravcima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Kostajnica-Kozarska Dubica jedan, Čelinac-Kotor Varoš, Kotor Varoš-Obodnik, Kotor Varoš-Mitrovići, Ukrina-Vijaka u Vijačanima i na putnom pravcu Karanovac-Mitrovići.

Na snazi su i povremene obustave saobraćaja na dionici Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja.

Na regionalnom putu Sapna-Karakaj-Zvornik, zbog deminiranja terena u mjestu Zaseok, povremeno se obustavlja saobraćaj u vremenu od 8.00 do 16.00 časova u intervalima 30 minuta, dok se vozila prošuštaju 15 minuta.

Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Tuzla-Ugljevik u mjestu Banj Brdo, lokalitet Simina cesta, biće povremeno obustavljan saobraćaj od 8.00 do 16.00 časova, tako što će obustave trajati 30, a propuštanje saobraćaja 15 minuta.

U vremenu od 8.00 do 16.00 časova, radi deminerskih radova, privremene su obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Teslić-Kotor Varoš, u mjestu Rujevica. Obustave traju 30, a propuštanje saobraćaja 15 minuta.

Zbog deminerskih radova u mjestu Klakari Donji, opština Brod, povremene su obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brodsko Polje-Brusnica u vremenu od 8.00 do 15.00 časova.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore/Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na putevima u Federaciji BiH saobraća se po pretežno suvim kolovozima, uz mjestimično jače udare vjetra, posebno na magistralnom putu Priluka-Glamoč-Mlinište.

Tokom dana, zbog deminiranja terena, povremene su polučasovne obustave saobraćaja na regionalnom putu Zavidovići-Olovo u Smajilbašići polju.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja pri prelasku granice.

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno, tako da se vozačima preporučuje da što manje koriste ova dva prelaza.

Izvor: SRNA