Sutra se navršava 21 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srpska podržava izvorni sporazum koji je donio mir i koji funkcioniše dvije decenije, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te naglasio da će tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i prenesene na nivo BiH dovedu u skladu sa Dejtonom.

Dan pred obilježavanje 21 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, predsjednik Srpske Milorad Dodik podsjeća da je ovaj sporazum kontinuitet međunarodnog subjektiviteta Republike Srpske, koja je u taj sporazum unijela svoju teritoriju i efikasnu vlast.

“Uspijevamo vratiti poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična djela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Komentarišući to što mu je lider SDS-a, Vukota Goveradica, poslao, pa povukao poziv na SDS-ovo obilježavanje 21 godine od Dejtona, Dodik je ocijenio da je to veoma nedoraslo. Poručuje da SDS nema ništa sa Dejtonskim sporazumom, jer je njega potpisala Srpska, a ne ta stranka.

“Јeste SDS tada bila u vlasti, ali se zna i da su bile velike i teške političke rasprave u okviru te stranke. Samo su autoritet koji je tada imao Radovan Karadžić i koji je imala Srbija omogućili da Dejtonski sporazum preživi od SDS-a”, rekao je Dodik.

Galama koju posljednje vrijeme pravi SDS govori o njihovoj političkoj nedoraslosti, izgubljenosti i zadržavanju na temama koje su dramatično poražene na lokalnim izborima, kaže Dodik i dodaje da prirodno da u SDS-u žele da taj poraz zaborave, misleći da se sve promijenilo ako su izabrali Vukotu Govedaricu za predsjednika stranke.

“Samo takav predsjednik nama može doprinijeti da smo nezaobilazni i jedini koji smo ispravni ovdje. On to fenomenalno radi i pozivam ga da nastavi tim putem”. Dodik je dodao da je Govedarica “odličan izbor” koji će pokazati kako “nesposoban, nedorečen i neizgrađen političar može da pomogne drugima, a ne svojoj partiji”.

Dodik zaključuje da je Srpska ključni faktor Dejtonskog sporazuma činjenicom da smo potpisali sve anekse, a da su sve neustavne stvari u BiH odraz nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke političke elite.

RTRS