U Tužilaštvu BiH nalazi se predmet protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića koji je sa još nekoliko osoba osumnjičen za masakr nad 32 srpska civila u Bravnicama kod Jajca 1995. godine, među kojima su bili žene i djeca.
Do ovih podataka došao je hrvatski “Nacional” posredstvom Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, a osim Krstičevića, osumnjičeni su Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Mario Petrović i drugi nepoznati vojnici.

Prema navodima ovog lista, hrvatski vojnici su 13. septembra 1995. godine u okviru akcije “Maestral” izrešetali autobus pun civila, te ga pogodili zoljom i zapalili.

“Nakon što su toga dana pripadnici Hrvatske vojske napali Srbobran /Donji Vakuf/, srpsko stanovništvo, među kojima je bilo najviše žena, djece i staraca, bježeći pred napadom krenulo je ka Jajcu i Banjaluci”, navodi “Nacional”.

Kolonu koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu hrvatska vojska napala je na oko tri kilometra ispred Jajca. Vojnici su ih sačekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati, a nenaoružani i potpuno zatečeni civili, u izbjegličkoj koloni, nisu pružali otpor.

Prema navodima svjedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika, da bi isti autobus sa žrtvama potom bio pogođen zoljom i zapaljen sa preostalim ranjenima i mrtvima.

Prema saznanjima kojima raspolaže Centar za istraživanje rata, Krstičević je osumnjičen kao komandant Četvrte gardijske brigade Vojske Hrvatske iz Splita, koja je u vrijeme izvršenja krivičnog djela ratnog zločina borbeno djelovala na području opštine Jajce.

Krstičević negira ove navode i tvrdi da se u vrijeme zločina nije nalazio sa vojskom u Bravnicama.

SRNA