Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je danas u Prijedoru izložbu arhivskih dokumenata “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016”.
On je naveo da je parlament Srpske u ovom periodu donio hiljade zakona i usvojio mnogo odluka, rezolucija i strategija.

“Nadam se da je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviše zakonodavno tijelo, ispunila očekivanja građana Srpske. Nadam se da ćemo nastaviti sa razvojem demokratije, kao i sa nalaženjem najboljih zakonskih rješenja za građane i da će Srpska i njen parlament trajati još dugo”, rekao je Čubrilović novinarima u Prijedoru gdje sa danas sastao sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem.

On je ocijenio da jubilej od četvrt vijeka nije mali i izrazio nadu da će Republika Srpska još mnogo godina obilježavati svoje jubileje.

“To je možda najduži period da jedan prostor na Balkanu nije mijenjao svoje granice. Ovo je više nego što je trajala stara Jugoslavija od 1918. do 1941. godine”, naveo je Čubrilović i dodao da ima mnogo razloga da se obilježava ovaj jubilej.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da ova izložba predstavlja prisjećanje na periode kroz koje su prošli poslanici Narodne skupštine i narod Srpske.

“Prijedor je bio jedan od gradova u kojem su održane dvije sjednice Narodne skupštine Srpske. U Prijedoru je danas postavljena ploča u spomen na te događaje”, rekao je Đaković.

On je naveo da je Narodna skupština Republike Srpske, kao zakonodavni organ, do danas izdržala sve pritiske i teret.

“Vjerujem da će parlament Srpske nastaviti da funkcioniše na isti način, da će braniti interese srpskog naroda i da ćemo živjeti zajedno u miru”, dodao je Đaković.

Autori izložbe su direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić i stručnjaci ove ustanove Verica Stošić i Goran Đuran.

Stojnić je rekao da, nakon Banjaluke i Pala, građani Prijedora imaju priliku da vide kratak istorijat Narodne skupštine Republike Srpske putem 31 panoa i ilustrovanog kataloga koji sadrže najznačajnije dokumente, fotografije i novinske članke.

“Izložba je podijeljena tematsko-hronološki od prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. godine, preko osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske do skupštinskih saziva, od prvog pa do devetog koji je izabran u oktobru 2014. godine”, naveo je Stojnić.

Izložba “25 godina Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016” otvorena je u holu Pozorišta Prijedor i biće postavljena do 29. novembra.

SRNA