Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je Srni da je masakr na Tuzlanskoj kapiji klasični teroristički čin i osveta Alije Izetbegovića i njegovih paravojnih snaga titoitičko-komunističkoj Tuzli.
“Tog 25. maja 1995. godine, na Dan mladosti koji se obilježavao u bivšoj Jugoslaviji, desilo se brutalno masovno ubistvo mladosti koje je mogao da smisli samo brutalni um Alije Izetbegovića. Tog dana je poslata poruka da Izetbegović i ratno Sarajevo neće tolerisati ‘crvenu’ Tuzlu, koja je uvijek pružala otpor Aliji Izetbegoviću, i da će je kažnjavati onako kako su kažnjavali i smjenjivali vojne oficire i generale poput Željka Kneza”, istakao je Galijašević.

Povodom današnjeg ročišta u Višem sudu u Beogradu na kojem će se odlučivati o priznavanju presude Suda BiH generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću za slučaj “Tuzlanska kapija”, Galijašević je istakao da general Đukić kao komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske nije imao ništa s pomenutim masakrom.

On je naglasio da o Izetbegovićevim parapolicijskim i paravojnim ubicama govore Bošnjaci koji su bili žrtve takve politike i struktura, poput Semira i Sefera Halilovića, Mirsada Kebe, Ibrana Mustafića, koji je govorio o ubistvima muslimana u Srebrenici, te Fahrudina Radončića, koji je nedavno na svjedočenju u Prištini govorio o ubistvu Ramiza Delalića Ćele.

“Mnogi bošnjački politički prvaci i građani ubijani su zato da bi se stvorio utisak da stradaju samo muslimani koji jesu najviše stradali, ali su izgubili vlastitu civilizacijsku orijentaciju. Imali su gubitke upravo od Alije Izetbegovića čije je ubijanje muslimana kasnije kulminiralo u autonomnoj regiji Zapadna Bosna u odnosu na Abdićeve muslimane”, rekao je Galijašević.

On je izrazio uvjerenje da će svi balistički nalazi, rekonstrukcije i simulacije uvjeriti sud u Beogradu da nema odgovornosti generala Đukića za Tuzlansku kapiju, te da je najmanje što može da se uradi obnova sudskog postupka i utvrđivanje činjenica.

“Ako kaznite nevinog čovjeka, ne samo da ste ga poslali u zatvor, nego ste amnestirali ubice”, konstatovao je Galijašević.

Na vojnom poligonu Nikinci u Srbiji izvedeno je 32 eksperimenata domaćih i stranih eksperata koji su dokazali da eksplozija od 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji nije prouzrokovana granatom sa srpskih položaja od 130 milimetara, već je to bio teroristički akt u kojem je bilo postavljeno više minsko-eksplozivnih sredstava.

U eksploziji granate na Tuzlanskoj kapiji, navodno ispaljene sa srpskih položaja 25. maja 1995. godine, poginulo je 71 lice, a više od 150 je ranjeno.

Na osnovu tendencioznog vještačenja Berka Zečevića, poznatog i po “ekspertizi” za slučaj “Markale”, general Đukić je prvo osuđen na 25, a potom na 20 godina robije.

SRNA