Dokaze o zločinima mudžahedina, kao i nekoliko hiljada dokumenata koji govore o povezanosti bošnjačkog vrha s likvidacijama političkih neistomišljenika Tužilaštvo BiH je nepročitane proslijedilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, tvrdi za “EuroBlic” bivši potpredsjednik FBiH, Mirsad Kebo.

Kebo najavljuje da će uskoro objaviti brojna saznanja o, kako kaže, skandaloznom tretmanu krivične prijave koju je podnio protiv bošnjačkih vojnih i političkih funkcionera.

Kebo podsjeća da je prije dvije godine Tužilaštvu BiH dostavio više od 15.000 materijalnih dokaza i dokumenata, koji, prema njegovim riječima, svjedoče o ratnim zločinima i kriminalu u koji je bio upetljan bošnjački vrh.

– Dobio sam provjerene informacije da je Tužilaštvo BiH prije otprilike godinu dana doslovno netaknute i neotvorene koverte s dokazima prebacilo kantonalnom tužilaštvu. Želim da podsjetim da su samo par mjeseci nakon što sam im predao dokumentaciju o zločinima i kriminalu najteže vrste iz Tužilaštva BiH tvrdili da su sve obradili, iako je čak i fizički nemoguće da se za to vrijeme detaljno prouči više od 15.000 stranica obimnog materijala – kaže Kebo, dodajući da će o “obmanama državnog tužilaštva” obavijestiti i Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

U krivičnoj prijavi koju je prije dvije godine podnio protiv visokog funkcionera SDA Šefika Džaferovića i ratnog komandanta 3. korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina, Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio brojne dokaze i povjerljive dokumente koji za zločine mudžahedina nad Srbima i Hrvatima, pored pomenutog dvojca, terete i brojne druge bošnjačke vojne i političke lidere.

U dokumentaciji o političkim ubistvima u FBiH, koju je Kebo predao Tužilaštvu BiH, nalazili su se i dokazi koji upućuju na to da je iza likvidacija Nedžada Ugljena i Јoze Leutara, kao i pokušaja atentata na Sefera Halilovića, stajao tadašnji vrh SDA.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kratko su potvrdili da im je predmet “Leutar” iz Tužilaštva BiH dostavljen prije godinu dana, kao i da “već dugo rade na predmetu “Ugljen”.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu tvrdnje bivšeg potpredsjednika FBiH.

Galijašević: Ubijeni previše znali

Ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević kaže da postoje brojni dokazi o tačnosti tvrdnji Mirsada Kebe da je bošnjački politički vrh umiješan u ubistva nekadašnjeg zamjenika šefa AID Nedžada Ugljena i zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Јoze Leutara.

– Ugljen je ubijen jer je dokumente o bošnjačkim zločinima dostavljao Haškom tribunalu, a zbog sličnih razloga je likvidiran i Јozo Leutar – tvrdi Galijašević.

Izvor: Blic