Osetljive finansijske i poslovne tajne otkrivene su juče u banjalučkom Okružnom sudu tokom suđenja za oružanu pljačku 617.000 maraka na autoputu Banjaluka-Gradiška.

Generalni direktor “Sektor sekjuriti” agencije Dragan Talić čije blindirano vozilo je bilo meta razbojnika u septembru prošle godine, te direktor pravnih poslova “UniCredit” banke Milan Kajtez otkrili su juče nepoznate detalje o obezbeđenju milionskih pošiljki novca, ali i izvlačenju desetina miliona stranih valuta iz Republike Srpske.

– Pravilo je da se u slučaju zaustavljanja, blinda ne otvara. Sa policijske strane smo im zamerili što su otvorili blindu, ali sa ljudske ne, jer je jedan radnik bio ranjen-za odbranu su bile potvrda da procedure u transportu opljačkane pošiljke novca iz Banjaluke u Zagreb nisu bile sprovedene po propisima – istakao je Talić.
talic

Međutim, za generalnog direktora “Sektora” u konkretnom slučaju nije bilo propusta.

– Da je bilo propusta banka bi nas teretila za izgubljeni novac- naveo je Talić.

Tokom svedočenja istakao je i da kovčezi sa vrećama novca moraju biti u posebnim delovima blinde, takozvanom trezoru, odnosno tovarnom prostoru, ali je u ovom slučaju još ranije utvrđeno da ipak nisu svi koferi bili u predviđenom prostoru.

– Koferi ne bi trebali biti mimo tovarnog dela blinde, to je suprotno procedurama- istakao je Talić.

Generalni direktor “Sektora” otkrio je da su dva ključa od kofera sa novcem gotovo uvek na dve različite adrese – u blindi i kod onih iz banke.

– Samo u slučaju transporta novca na relaciji Banjaluka-Zagreb banka zahteva da su oba ključa kod nas – naveo je Talić.

Tokom jučerašnjeg ročišta otkriveno je i da se gotovo 15 meseci nakon oružane pljačke uopšte ne zna ko je oštećena strana.

Naime, svedok Kajtez objasnio je da ni banjalučka, ali ni zagrebačka “UniCredit” banka nisu u minusu zbog pljačke.

Jedini ko bi mogao biti u minusu je “Kroacija osiguranje”, ali je Kajtez dodao da nije siguran da li su i oni bili reosigurani. Kajtez je otkrio i kako “tokom sezone” iz trezora banjalučke “UniCredit” banke prema Zagrebu čak tri puta dnevno odlaze pošiljke novca iz Banjaluke.

paras-privodjenje

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva Vladan Malić (32) bio je organizator zločinačkog udruženja koje je u septembru prošle godine opljačkalo 617.000 maraka iz blindiranog vozila “Sektora”.

malic-privodjenje

Članovi grupe bili su specijalci Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša i Goran Paraš (27) iz Banjaluke, te „civil“ Oleg Banda (30). Njihovi saučesnici bili su i specijalci Željko Inđić (27) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, te radnik „Sektor sekjuritija“ Danijel Kuzmić (29). koji su u međuvremenu priznali krivicu.

EuroBlic