Deset prijedorskih porodica iz kategorije izbjeglica i raseljenih, te povratnika, danas je dobilo ključeve novih ili obnovljenih kuća.

Do danas u gradu na Sani na ovaj način zbrinuto je 20 porodica. Projekat sprovodi Grad Prijedor, a finansira ga Evropska unija i UNHCR, sa 750.000 KM.

Godine podstanarskog života od danas su iza ovih deset porodica. Šestoročlana porodica Savić dobila je svoj krov nad glavom. Savići kažu da su zahvalni Gradu i donatorima koji su im omogućili da konačno dobiju stan.

U okviru ovog projekta izgrađeno je pet kuća dok je još toliko rekonstruisano.

– Prije toga je za ove porodice uručena i ekonomska komponenta za pomoć i samoodrživost porodica, tako da će sa ovim biti kompletiran jedan ciklus pomoći za deset porodica – istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Razema Avdušinović, projekt-menadžer u ime “Hilsverka” kaže da je ova austrijska humanitarna organizacija u Prijedoru izgradila 20 stambenih jedinica sa kompletnom infrastrukturom.

– Podržali smo 15 porodica sa ekonomskom održivošću i podržali smo jedno malo preduzeće gdje su otvorena dva radna mjesta – navela je Avdušinovićeva.

Donatori su za raseljene i izbjegle u gradu na Sani izdvojili 750.000 KM, dok su na nivou BiH, za ovu populaciju, izdvojena milionska sredstv

– Cjelokupna vrijednost projekta je 8,1 miliona evra od čega je Evropska unija donirala sedam miliona evra, a UNCHR je učestvovao sa 1,1 milion evra – navodi Neven Crvenković, portparol UNHCR-a za Јugoistočnu Evropu.

U okviru ovog projekta 2.400 lica dobilo je pomoć na nivou BiH u protekle tri godine.

RTRS