Glumci Pozorišta Prijedor u subotu, 26. novembra, premijerno će odigrati predstavu “Bunar” po tekstu Radmile Smiljanić, a u režiji Darka Cvijetića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u ovoj kući.
Režiser Darko Cvijetić rekao je da je “Bunar” priča o povratniku iz rata, borcu Vojske Republike Srpske, gdje se uobičajeno složen trokut majke, sina i snahe dodatno usložnjava time što je Miloš oženjen muslimankom, odnosno Bošnjakinjom.

“Od Homerovog Odiseja do Miloša u ovoj predstavi priča je ista – o traumi onog koji se vraća iz rata u sredinu koja će ga prihvatiti manje ili više. Tekst je napisan prije petnaestak godina, ali tek sad funkcioniše najbolje”, rekao je Cvijetić.

Prema njegovim riječima, mržnja je usađena u kodu i njihovo dijete bilo bi plod mješovitog braka što, kako kaže lik majke, nije problem u miru, ali “dođe tako situacija kad to više nije svejedno, pa ti vidi”.

“Jezik u predstavi je vrlo zanimljiv i koloritan. Autorka je tekst pisala po istinitim događajima iz svoga povratničkog sela, srpskog povratničkog sela”, dodao je Cvijetić.

Lik majke igra Zlata Kogelnik, njenog sina Miloša Srđan Knjeginjić, snahu Jasminu Sabina Halilović, Smilju Mirela Predojević i vrača Dean Batoz.

“Zlata Koleglnik sa svojih 75 godina napravila je jednu od svojih najvećih uloga, a bilo ih je puno. Kuriozitet je da sam prvu predstavu u Pozorištu Prijedor režirao 1991. godine i da je u njoj igrala Kogelnikova. Četvrt stoljeća sam njen učenik i danas to znanje ne bih zamijenio ni za šta”, rekao je Cvijetić.

On je naveo da je Kogelnikova kroz lik majke glumačku raskoš pokazala u svoj svojoj veličini, dubinski i tako dobro da su svi glumci i režiser s njima bili njeni učenici.

“To je bilo prekrasno iskustvo i ja se nadam da ćemo još 25 godina raditi zajedno”, dodao je Cvijetić.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da bi Srđan Knjeginjić ulogom u ovoj predstavi trebalo da diplomira i da početkom iduće godine završi glumu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

“Nakon `Bunara`, od ponedjeljka počinjemo rad na predstavi za djecu `Ko je ukrao Djeda Mraza` koja će se igrati od druge polovine decembra tokom novogodišnjih i božićnih praznika”, najavio je Baroš.

Premijera predstave “Bunar” je u subotu, 26. novembra, u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor, a predpremijera sutra u 20.00 časova.

SRNA