„Kakva je zaista situacija oko Krima? Da li ga je Rusija otela? Zašto Krim nije isto što i Sudeti? Stepen mržnje prema Rusiji je visok. A kada se analitičari prisjete pakta Molotov—Ribentrop, slika postaje još potpunija, i Rusiju predstavljaju kao carstvo zla“, piše Vladimir Franta za češke „Literarne novine“.

Autor članka traži odgovor na pitanje zašto je sve to tako. I odgovara: cilj je postignut. Neprijatelj je stvoren. I uvijek se može započeti rat u kome će oni koji se bave intrigama uvijek naći način da se opravdaju, a narod će im još i aplaudirati.

„Isto kao što su aplaudirali (istina, ne svi) Toniju Bleru kada je objašnjavao Britancima da se rat protiv Iraka (koji je zajedno sa posljedicama odnio preko milion života) vodi u interesima Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ostaje nam samo da se čudimo odakle Zapadu moralno pravo da kritikuje Rusiju“.

„U čemu je razlika između Krima i Sudeta? Obje teritorije su žrtvovane. Saveznici su dali Sudete Hitleru i tako izdali naš narod i našu državu, dok je Krim sa 90 odsto ruskog stanovništva uskoro poslije Drugog svjetskog rata Hruščov poklonio Ukrajini. Teritoriju savremenog Donbasa su takođe boljševici predali Ukrajinskoj Sovjetskoj Republici. Donbas prethodno nikada nije bio u sastavu Ukrajine“, navodi češki list.

„Da Krim nije postao dio Rusije, svijet bi vidio genocid koji ukrajinske vlasti vrše nad svojim stanovništvom, rekao je Putin“, podsjeća autor teksta i dodaje: „Ali najvažnija je želja naroda Krima i kako je on glasao na referendumu. Ima li taj narod pravo da sam izabere s kim želi, a s kim ne želi da živi — to je najvažnije pitanje. Ko treba da mu pomaže u tome ili da ga ometa polazeći od međunarodnog prava. Vidimo i sami da međunarodno pravo od 1999. godine faktički ne funkcioniše. I to nije Putinova krivica“.

Izvor: Vesti onlajn