Bojan Perić (26) iz Prijedora unazad deset godina radom na dnevnicu obezbeđuje novac za svoje školovanje, ali značajno pomaže i u punjenju kućnog budžeta.

Kaže da je poslove za nadnicu počeo da radi kada se upisao u srednju školu. Posao uz školovanje, nije uticao da Perić ima lošije ocene. Srednju Ekonomsku školu iz Prijedora završio je odličnim uspehom. Na ovaj način nastavio je da zarađuje za studiranje.

Ostala su mu još tri ispita na smeru Socijalni rad Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

– Voleo bih da nađem posao u svojoj struci, kada završim fakultet, ali mislim da ću uvek pored svoga posla raditi i nešto za dnevnicu, jer sam tako navikao – priča Perić.

Tako je u proteklih deset godina, često od zore do noći, radio poslove u poljoprivredi, građevini, moleraj i fasade. Redovno konobariše na organizovanju raznih proslava, a ovih dana radi kod bravara.

Perić: Jedino vodu ne spajam

Radeći sa električarima naučio je njihov zanat, ali savlado je i ugradnju i održavanje centralnog grejanja.

– Naučio sam sve da radim, jedino još vodu ne spajam, ništa mi nije teško da radim – ističe nasmejani Perić.

Kaže da je bilo i opasnih situacija na visokim skelama i tokom rada sa dizalicama, ali na sreću, nikada nije povređen.

– Priznajem da ne volim da radim na otvorenom kada je kiša i kada je sneg, a sve ostalo mi nije problem – priča ovaj mladi Prijedorčanin.

Priznaje da je , kako kaže, hronično umoran, jer je tokom prošlog leta imao ponekad samo po dva dana slobodna mesečno.

– Skoro sam sebi napravio raspored učenja i rekao da neću nigde da radim, jer hoću da završim fakultet, međutim nakon tri dana, zvao me čovek da radim kod njega i ja nisam mogao odbiti – kaže Perić.

Priča da dnevno u proseku zaradi oko 30-tak KM.

– To mi puno znači, jer ne moram od mame da tržim novac za kafu ili ostalo što meni treba, a i ja značajno pomognem kada kupujemo namirnice za našu porodicu – naglašava Perić.

Stric kao primer

Da obavlja razne poslove za nadnicu, počeo je uz strica koji takođe godinama tako zarađuje. Međutim, za sebe tvrdi da se takav rodio.

Voli da radi i zarađuje i da tako finansijski ne zavisi od drugih. Smatra da bi na isti način mnogi mogli da dođu do zarade, jer je kaže bitna samo volja i pozitivan stav u životu i onda te sami ljudi zovu i traže za posao.

EuroBlic