Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je večeras Srni da bi BiH mogla da ima izvjesne šanse za budućnost, ukoliko u njoj ne bude OHR-a, kao ni stranaca u Ustavnom sudu BiH.
“OHR i pojedine članice Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ odavno su izgubile kredibilitet da komentarišu odluke hibridnih institucija kao što je Ustavni sud BiH, na čije odluke, prema mišljenju javnosti, posebno Republike Srpske, posredno ili neposredno najveći uticaj imaju upravo oni”, smatra Špirić, koji je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On kaže da bi bez stranaca u Ustavnom sudu BiH i OHR-a, BiH mogla da ima izvjesne šanse za budućnost i ističe da OHR svojim potezima Srbima poručuje – ćutite i slušajte!

“OHR je u posljednjih 20 godina preuzeo neviđenu dozu političkog parazitizma koji ugrožava budućnost BiH i predstavlja glavnu prepreku za unutrašnji dijalog na kojem jedino može da se zasniva budućnost BiH”, naglasio je Špirić.

Upravni odbor PIK-a pozvao je na puno poštovanje relevantne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima Republike Srpske, te je istakao da bi trebalo poštovati vladavinu prava i ovlaštenja svih institucija na nivou BiH, dok se Ruska Federacija nije saglasila sa ovim stavom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je novinarima nakon sjednice PIK-a da je Upravni odbor na dvodnevnoj sjednici primio k znanju rezultate referenduma o Danu Republike Srpske i da je referendum sproveden na osnovu odluke za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u skladu sa Ustavom BiH, te da je protivna sudskom nalogu koji je donesen kao privremena mjera.

SRNA