Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpsku u budućnosti vidi kao moćniju, jaču i bitniju, čak i za Zapad, koji mora da razumije da je Republika Srpska na granici odbrane onog što je nekada bila Krajina, koja je odbranila zapadnu civilizaciju od najezde Turaka.
“Republika Srpska je istorijsko i najveće dostignuće Srba u ovom vremenu i predstavlja civilizacijsku odbranu hrišćanskih vrijednosti na ovim prostorima”, naglasio je Dodik, dodavši da Republika Srpska, prema svim kriterijumima i međunarodnim standardima, ima sve elemente državnosti.

On je za “Telegraf” rekao da je Republika Srpska vlasništvo svih dobrih ljudi koji u njoj žive – i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka, a da su Srbi dominantni, da je najviše vole i najviše su zainteresovani za nju.

Govoreći o predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, Dodik je rekao da je dogovor republičke vlasti sa njima moguć, ali da oni treba da se bore za srpske nacionalne interese u BiH, a ne da budu “poltroni i izdajnici”.

On je istakao da popis pokazuje ko se bavio etničkim čišćenjem u BiH, navodeći podatak da u Sarajevu ima više Arapa nego Srba, kojih je 1,5 odsto, odnosno oko 7.000, a prije rata ih je bilo 158.000.

Predsjednik Srpske je konstatovao da se Haški tribunal nije pokazao kao mjesto pravde.

“Ne vjerujem u pravdu te međunarodne institucije, jer je za mnoge koji su počinili zločin nad Srbima, kao što su hrvatski general Ante Gotovina i muslimanski ratni komadant Naser Orić, utvrđeno da nisu krivi, dok je s druge strane osuđen bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić, koja nije nikada odlučila da se bilo šta loše nekome desi”, podsjetio je Dodik.

Osvrćući se na poziv za “Molitveni doručak” koji je dobio novi načelnk Srebrenice Mladen Grujičić, Dodik je rekao da poziv ne predstavlja promjenu politike SAD prema Srpskoj, već je to poziv koji je i ranije upućivan načelnicima, dodavši da je poziv dobila i premijer Srpske Željka Cvijanović.

“Nova, Trampova Amerika moraće da razumije situaciju u BiH i o čemu se tu radilo, što dosadašnja administracija nije mogla, jer su mnogi političari oko Klintonovih napravili svoje karijere na priči o lošim Srbima kojima treba svašta loše učiniti, pa su nas tako dva puta bombrdovali, a sada misle da trebamo ići u NATO koji je bacao bombe na nas”, istakao je Dodik.

On je rekao da upravo zbog tog bombardovanja ne želi biti dio odluke da BiH postane članica NATO saveza.

Osvrući se na dobre veze sa Rusijom, Dodik je rekao da Rusija ima razumijevanja za Republiku Srpsku, te da je Srpskoj pomogla tamo gdje je mogla.

Komentarišući izjavu hrvatskog presjednika Kolinde Grabar Kitarović da “Rusija vodi hibridni rat”, Dodik je rekao da nije dobro za Hrvatsku da ulazi u konflikt sa Rusijom, koja rehabilituju svoju moć i snagu i koja je nesumnjivi partner Americi i Zapadu za rješavanje nekih pitanja kao što je Sirija.

SRNA