Učenici prijedorske Poljoprivredne škole za vrijeme praktične nastave teoretsko znanje primjenjuju u praksi

Učenici prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole zahvaljujući međunarodnim i domaćim donatorima, ali i finansijskim ulaganjima njihove škole, imaju obezbjeđene solidne uslove u kojima za vrijeme praktične nastave svoje teoretsko znanje primjenjujuju u praksi.

U ovoj školskoj godini u 18 odjeljenja obrazuje se 417 učenika za proljoprivrednog, prehrambenog, veterinarskog i agroturističkog tehničara i prehrambenog prerađivača i pekara. Učenici praktičnu nastavu provode od prvog razreda do završetka školovanja u školskom i izvan školskog prostora. Dio svoje praktične nastave budući prehrambeni tehničari provode i u tvornici keksa i vafla „Mira“. U školskom prostoru na raspolaganju imaju mini pekaru i prehrambeni kabinet opremljene neophodnom savremenom opremom, dok znatan dio praktične nastave provode u dva školska plastenika ukupne površine 600 kvadratnih metara, školskom voćnjaku koji se prostore na 2 dunuma i ustupljenom obradivom zemljištu površine oko 2 hektara.

U plastenicima, pored rasada paprike, paradajiza i krastavaca, uzgajaju i drugo povrće i po dospjeću prerađuju u prehrambenom kabinetu. U školskom voćnjaku po savjetu stručnjaka iz Trenta uzgajaju jednu sortu jabuka koje su do sada u kabinetu prerađivali u džem i cijeđeni sok.

aa.com