Dvadesetak studenata sa prve i druge godine studija Rudarskog fakulteta u Prijedoru učestvovalo je večeras na tradicionalnoj rudarskoj manifestaciji „Skok preko kože”. Time su na simboličan način uvedeni u rudarsku profesiju.

– Upisao sam Rudarski fakultet, jer mislim da rudarstvo kod nas ima budućnost i nudi perspektivu mladim ljudima. N&oma smo se dobro proveli prilikom današnje potrage za bruc-majorom, a potom i na završnoj svečanosti u gradskom pozorištu – rekao je brucoš Dejan Torbica. Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru, prof. dr Vladimir Malbašić, potvrdio je da od iduće godine, pored postojećeg studijskog programa Rudarstva, uvode Geološko inženjerstvo.

– Posljednjih godina svjedoci smo krize na svjetskom tržištu čelika i željeza, ali nadam se da će, za godinu-dvije, doći do trenda rasta. Rudarstvo je u svakoj zemlji cijenjeno zanimanje. Ove godine

godine u Kanadi npr. bila je potražnja za 200 rudarskih inžinjera, a u Skandinaviji za desetak studenata rudarstva. Dakle, ako naši studenti žele da rade i da se razvijaju, uvijek će naći posao, ako ne u našoj zemlji, onda u inostranstvu – mišljenja je Malbašić.

Prijedor Je grad sa tradicijom rudarenja dugom stotinu godina. Rudarenje će na ovom prostoru Još dugo trajati, a pored postojećih, otvarače se i novi rudarski kopovi te će ova profesija i dalje imati perspektivu medju mladima, očekivanja su gradonačelnika Prijedora Milenka Djakovića.

– Manifestacija „Skok preko kože” je specifična za prijedorski Rudarski fakultet, već godinama se održava i njome brucoši obilježavaju ulazak u rudarsku profesiju – rekao je Djaković. Sedmom „Skoku preko kože” u gradskom pozorištu prisustvovali su brojni gosti iz rudarske branše iz Ugljevika, Stanara, Doboja, Banjaluke, te predstavnici sličnih fakulteta iz Beograda i Bora. Ova manifestacija održava se svake druge godine, povodom 17. decembra, Dana rudara. Pokrovitelj je kompanija „Arselor Mital Prijedor, generalni sponzori Grad Prijedor, Rudnik krečnjaka Doboj, RŽR Ljubija te drugi.

Kozarski vjesnik