U prijedorskoj Gradskoj upravi održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada za 2017. godinu, kojoj su prisustvovali građani, ali i predstavnici mjesnih zajednica, udruženja i nevladinih organizacija.

U Nacrtu, budžet Grada za narednu godinu planiran je u iznosu od 36. 310. 670 maraka.

Prema Nacrtu, budžet Grada Prijedora za narednu godinu za
1. 800. 000 maraka je manji u odnosu na ovogodišnji usvojeni, a za četiri i po miliona manji u odnosu na rebalans. Tokom javne rasprave, građani i predstavnici udruženja, najviše zahtjeva imali su za izdvajanje novca za realizaciju infrastrukturnih projekata i rješavanje problema socijalno -ugroženih kategorija.

prijedor-detalj-sa-javne-rasprave

Mještani prijedorskog naselja Gomjenica traže da se iz budžeta za narednu godinu izdvoje sredstva za izgradnju kanalizacione mreže. Osim toga, apeluju da se hitno riješi i saobraćajni problem u ulici Srpskih velikana, u ovom naselju.

– Nažalost u toj ulici do sada su poginula 32 lica, u tom dijelu nešto treba da se preduzme, da li su to kamere, ali neko rješenje treba da se nađe, kaže Vlado Vukovićm, predsjednik Savjeta MZ Gomjenica.

Građani traže i veće izdvajanje sredstava za održivi povratak, ali i rješavanje problema socijalno- ugroženih kategorija.

– Grad Prijedor ispunjava sve uslove ima sertifikate, ali nema još ekonomske podloge za ostvarivanje tih započetih programa, naglasio je Marijan Komljenović, predsjednik Udruženja građana Savez za povratak izbjeglih i raseljenih lica B.Krajine.

Predsjednica Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” Vesna Berić istakla je da ovo Udruženje
ne traži finansiranje rada već finansiranje dnevnog zbrinjavanja.

Budžet Grada Prijedora za 2017. godinu u Nacrtu iznosi više od 36 miliona maraka.

– Kredita nemamo za sada u 2017. godini. Za 1. 400. 000 KM suficita koji je bio prenesen iz 2015. godine. Ukoliko bude u 2016. godini ostvaren suficit, on će se u nekom narednom rebalansu uvrstitio u budžet. Nismo u mogućnosti, to je moj lični stav, uvođenja u budžet određenih nevladinih organizacija, naglasila je Biljana Malbašić, v. d. načelnika Odjeljenja za finansije Grada Prijedora.

Na sjednici lokalnog parlamenta u srijedu, između ostalog, biće razmatran Nacrt budžeta za 2017. godinu, koji bi krajem decembra trebalo da bude i usvojen.

RTRS