Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac uputio je javno pitanje predsjedniku SDS-a Vukoti Govedarici u vezi sa najavom pokretanja inicijative o održavanju vanredne sjednice parlamenta BiH o radu pravosudnih institucija na nivou BiH.

“SDS do danas nije uputio takvu inicijativu, pa bismo, u jeku najžešćih pritisaka SDA i Bakira Izetbegovića na Visoki sudski i tužilački savjet BiH u vezi sa izborom predsjednika Suda BiH, željeli da znamo hoće li biti takve inicijative”, upitao je Košarac Govedaricu.

Košarac je ocijenio da postoje samo dva razloga zbog kojih SDS još nije uputio najavljenu inicijativu u parlament BiH.

“Ili su Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević otkazali poslušnost Govedarici ili je taj trojac dobio po prstima od njihovog političkog gazde Bakira Izetbegovića”, rekao je Košarac Srni.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ocijenio je da je Izetbegović, nakon kratkotrajnog predaha izazvanog teškim porazom SDS-a na lokalnim izborima i odlaskom Mladena Bosića sa čela SDS-a, ponovo preuzeo punu kontrolu nad politikom te stranke.

“Sve su prilike da Bakir Izetbegović i dalje kontroliše vrh SDS-a jer su u posljednje vrijeme nastavljeni orkestrirani napadi Izetbegovića, Bosića i Pandurevićeve na Republiku Srpsku i njene institucije, posebno na instituciju predsjednika Republike Srpske”, upozorio je Košarac.

On tvrdi da je lako dokazati da je riječ o istoj političkoj kuhinji, koja, uz pomoć jednog broja stranih diplomata u BiH, više od dvije godine intenzivno radi na urušavanju institucija Republike Srpske.

“Deset pitanja koja je u jučerašnjem saopštenju SDA uputila predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku kao jaje jajetu liče na lažne optužbe koje su u protekle dvije godine iznosili gubitnici iz SDS-a. Stranci i Bakir su dirigovali, SDS slijepo slušao, a narod u Srpskoj prepoznao i žestoko kaznio na lokalnim izborima”, naglasio je Košarac.

On je Izetbegoviću poručio da bi mu, umjesto postavljanja pitanja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, bilo važnije da potraži odgovore na optužbe o ubistvu srpskog svata, ratnim zločinima “Ševa” ili poslijeratnim ubistvima s potpisom bošnjačke mafije, kako tvrdi upućeni Fahrudin Radončić.

“Što se SDS-a tiče, uskoro će dobiti još jednu priliku da nam se pridruže u zahtjevu za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH i izbacivanju stranih sudija iz tog suda. Od njih ćemo tražiti da ne učestvujemo u donošenju odluka u zajedničkim institucijama, sve dok se taj zakon ne donese. Ako odbiju, biće jasno da su bili i ostali sluge Bakirove”, zaključio je Košarac.

Izvor: SRNA/RTRS