Svi koji su učestvovali u stvaranju emisije HRT-ovog “TV kalendara”, u kome je iznesena skandalozna teza da je “ubistvo Aleksandre Zec medijski preuveličano”, samo su službeno opomenuti.

Na HRT-u navode da su “zbog propusta u prilogu emitovanom u prošlosedmičnoj emisiji svi koji su učestvovali u proizvodno-uredničkom `lancu` dobili opomene od svojih neposredno nadređenih”.

Nije konkretno objašnjeno o kojim se mjerama radi niti ko je bio autor priloga, navode hrvatski portali.

U toj emisiji rečeno je da će “motivi ubistva porodice Zec zauvijek ostati nepoznati”, uz provlačenje teze iz ratnih devedesetih da je srpska porodica, možda, “pobijena iz koristoljublja”.

U “TV kalendaru” navedene su činjenice o propasti sudkog procesa, iznesena je i osuda zbog izostanka presude za počinitelje i slučaj je opisan kao “jedna od najvećih sramota hrvatskog pravosuđa”.

Mediji podsjećaju da je Vladimir Brnardić, urednik te emisije, sklon sličnim ispadima, kao i cijela ekipa koja se bavi “TV kalendarom”.

Zbog “relativizacije ustaštva, obračunavanja sa homoseksualcima i iskrivljivanja istorijskih činjenica”, poput situacije u vezi sa oslobađanjem Zagreba 1945. godine, nekoliko puta su najavljivane smjene.

Vladimir Brnardić, urednik, diplomirao je istoriju i učestvovao je u realizaciji brojnih dokumentaraca sa temama iz hrvatske prošlosti, a posebno mu je zanimljiva oblast o ratu devedesetih.

Krajem 2012. godine “TV kalendar” je emitovao prilog o komandantu ustaške “Crne legije” Јuri Francetiću. Opisali su ga kao “kontroverznu ličnost koju dio javnosti percipira kao ratnog zločinca, a drugi dio kao nacionalnog heroja”.

Opisivali su njegovo djelovanje i zaključili da je postao “nacionalni junak u NDH”.

Na kraju priloga navedeno je da je Francetić, “iako ga je istoriografija okarakterisala kao ratnog zločinca odgovornog za progon Srba i Јevreja, pretvoren u svojevrsni hrvatski mit”.

Izvor: SRNA/RTRS