Ako bacimo pogled unazad i malo promislimo, shvatićemo da je cela istorija obojena pokušajima da se pronađe odrednica ljubavi, neka njena definicija, baš kao što je psihologija obeležena pokušajima da se ona secira, ne bi li se shvatila njena unutrašnja logika.

Ali možda najmoćnija, najdublja i najiskrenija čoveku dostupna definicija pripada Britancu Češkog porekla, dramskom piscu po imenu Tom Stoperd, koju je dao u svojoj drami, remek delu kada je reč o uvidima u pitanja srca i ljudske odnose, “Prava stvar” iz 1982. godine.

U drugom činu ove drame, kada cinična tinejdžerka, ćerka glavnog junaka, počne da ispituje šta uopšte znači zaljubiti se, ostaje razoružana prostim, jasnim, životnim odgovorom:

To znači da poznaješ nekoga i da taj neko poznaje tebe. Sećam se kako mi je prestalo delovati čudno što je u biblijskom grčkom znanje korišteno istovremeno za vođenje ljubavi. Znanje požude. To je ono što ljubavnci poveravaju jedno drugom. Znanje jednog o drugom, ne o telu, već kroz telo, samospoznaja i upoznavanje pravog njega i prave nje, onda kada maske skliznu sa lica.”
Besnopile