Kancelarija disciplinskog tužioca BiH registrovala je po službenoj dužnosti predmet protiv predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, nakon medijskih objava u kojima se navodi moguća povreda dužnosti, potvrđeno je RTRS-u u Kancelariji disciplinskog tužioca.

Detaljnije informacije nisu mogli da potvrde.

Prema medijskim navodima, Kreso je, između ostalog, pokušala da utiče na izbor novog predsjednika Suda, ali i brojnih afera i uticaja na sudske procese.

Uoči sutrašnjeg izbora u Mostaru, nastavljena su žestoka lobiranja i pritisci na VSTS da na čelu Suda BiH, nakon Kreso, treba da ostane Bošnjak.

To je zvaničan stav SDA, a nezvanično, pokrenute su sve poluge, uključujući Obu, da se diskredituju kandidati koji nisu bliski Stranci demokratske akcije.

Da li se razmotava zapetljano klupko bh. pravosuđa? Ko povlači konce iz sjenke, a ko je sklon svim vrstama manipulacija, podvala i spletki.

Nakon što su u SDA složno poručili – Bošnjak mora biti predsjednik Suda BiH, prema pisanju federalnih medija, njihov izbor je Mira Smajlović, zamjenica Meddžide Kreso. Dok se Kresino ime pominje kao glavni akter korupcionaških afera u Sudu BiH, ona ćuti. Kaže – čeka odluku VSTS-a.

Dok su sve oči usmjerene u VSTS ima i onih koji smatraju da sutra neće biti izabran predsjednik Suda. Stavovi SDA, da na svakoj poziciji mora biti Bošnjak rasturaju BiH koja nije vođena, već je navođena zemlja, smatra Nikola Špirić.

– Pravosudni sistem u BiH je neželjeno dijete i oni koji su ga instalirali, imam osjećaj da nisu zadovoljniprocesima koji se vode. Zapravo vidjećemo ali meni je najbliže da ostane status kvo, poručio je Nikola Špirić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

– U VSTS sve je spremno za sutrašnju sjednicu u Mostaru. Sedam kandidata u trci je za predsjednika suda. Pritisci SDA su očigledni, ali savjet će se držati slova zakona, poručuje predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta Milan Tegeltija.

Oglasili su se i iz OEBS-a i USAID-a. Stavovi isti-predsjednik Suda BiH ne smije biti imenovan na bazi političkog pritiska.

I nakon svega – pitamo se kakve to razgovore vodi predsjednica Suda BiH i ko je 12 godina zastupao građane, kada je predmet protiv Meddžide Kreso stigao i do glavnog disciplinskog tužioca, čiji će zadatak biti da provjeri medijske navode da je Kreso namiještalaa konkurs izbor novog predsjednika Suda BiH.

RTRS