Skupština grada Prijedora usvojila je rebalans budžeta za 2016. godinu i nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 36 miliona 310 hiljada maraka.

Nacrt budžeta grada Prijedora za 2017. godinu za 4,95 odsto je manji u odnosu na budžet za 2016. godinu, koji je iznosio 38 miliona 203 hiljade maraka, a u odnosu na novi rebalans budžeta je manji za 10,84 odsto. Protiv oba dokumenta glasali su odbornici SDS-a, koji su nezadovoljni načinom na koji će sredstva iz gradske kase biti raspoređena naredne godine.

U gradskoj upravi kažu da je smanjenje budžeta za narednu godinu uslijedilo zbog izbacivanja kreditnog zaduženja od 3 miliona maraka u 2016. godini, kao i završenih radova na kapitalnim projektima izgradnje sportske dvorane na Urijama i Zelene pijace na Pećanima iz vlastitith sredstava.

– Svi prijedlozi koje su dali odbornici su zaista konstruktivni, ali se postavlja pitanje kad, u koje vrijeme i šta je za koga prioritet, odnosno sa kojeg nivoa vlasti mi možemo da tražimo pomoć, istakla je Biljana Malbašić, v.d. načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora.

Protiv nacrta budžeta za narednu godinu glasali su odbornici SDS-a, koji su bili zadovoljni njegovim okvirom, ali ne i načinom raspodjele.

– Rapodjela budžeta trebala bi biti više profitabilno investiciono orjentisana, infrastruktura je potrebna, daleko od toga da nije, ali prvo neko mora stvoriti neku novu vrijednost, pa ćemo onda infrastrukturne projekte rješavati, poručila je Dijana Grahovac, odbornik SDS-a.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ocijenio je da će nacrt budžeta za narednu godinu omogućiti ispunjenje obaveza prema socijalno ugroženim kategorijama, a ulaganja u privredu i poljoprivredu biće uvećana.

djakovic

– Predloženi nacrt budžeta je jedan realan prijedlog koji ima sve realne postavke, koje garantuju da ćemo budžet održati pod kontrolom, naglasio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Odbornici su raspravljali i o prijedlozima mjera za poboljšanje vaspitno-obrazovnog procesa, te o realizaciji projekata omladinskog sektora grada Prijedora u 2016 godini.

RTRS

FOTO: prijedor24h