U Muzeju Kozare večeras je otvorena dokumentarna izložba pod nazivom “100 godina Rudnika željezne rude `Ljubija`”, autora Milenka Radivojca, muzejskog savjetnika i Vedrane Adamović, višeg kustosa muzeja.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi fotografija, tekstova i eksponata među kojima je i autentičan grumen rude koji svi zajedno simbolično oslikavaju cijeli jedan vijek industrijskog rudarenja na ovom prostoru.

Autor izložbe Milenko Radivojac istakao je da izložba nosi duh zahvalnosti svim onim graditeljima rudarske istorije na ovim prostorima, njihovoj privrženosti i ljubavi prema Rudnicima željezne rude /RŽR/ “Ljubija”.

“Izložba obuhvata Mezeje, staro panonsko pleme koje je prvo počelo da rudari u ovim krajevima, zatim o naseljavanju Rimljana, ali i o turskom i austrijskom periodu, otvaranju državnog rudnika i borbi tog rudnika da opstane”, rekao je Radivojac.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je izrazio nadu da će rudarenje još dugo živjeti na području Prijedora, a koje je uvijek bilo težak, ali častan posao.

“Stari rudnici su izgradili mnoge objekte u našem gradu i Prijedor se time ponosi. Ove manifestacije imaju cilj da istaknu značaj RŽR-a ne samo u lokalnoj zajednici i BiH, već i na širem prostoru”, rekao je Đaković.

Direktor RŽR “Ljubija” Stanko Vujković podsjetio je da je ova izložba jedna od brojnih manifestacija koje su posvećene 100-godišnjici Rudnika i biće otvorena do 20. januara.

Izvor: SRNA/RTRS