Ničim neizazvan, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zapretio je međunarodnom vojnom intervencijom u slučaju da Republika Srpska “pređe crvenu liniju” i raspiše referendum o otcepljenju

Austrijskom diplomati očito nije dovoljno što već godinama u Savetu bezbednosti UN RS i njeno rukovodstvo optužuje za separatizam, rušenje “Dejtona” i ustavnog poretka BiH, čime Srbe označava jedinim krivcima za sve hronične bolesti ovog tamnog vilajeta, pa je sada, 21 godinu nakon završetka rata, iznenada progovorio o mogućim sukobima i intervenciji Zapada!

Ovako olako pominjati nove sukobe u zemlji u kojoj je u proteklom ratu stradalo više od 90.000 ljudi, svih vera i nacija, za “čuvara mira” u BiH je neodgovorno i neprimereno.

U RS nema institucionalnog plana ili dokumenta o održavanju referenduma o otcepljenju, pa se može zaključiti da je cilj Inckovih radikalnih ocena isključivo produženje mandata OHR.

Apsurdne su, nedemokratske, ali i opasne njegove izjave, baš kao što je antievropski mandat OHR – visoki predstavnik ima ovlašćenja da smenjuje demokratski izabrane zvaničnike, nameće i poništava zakone, pa čak i menja Ustav!

Inckovi prethodnici, pre svega Pedi Ešdaun, ostali su upamćeni po brutalnoj vladavini, smenili su više od 50 funkcionera u RS, nametnuli su zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, za koje u Banjaluci kažu da su mesta političke egzekucije Srba.

Incko u BiH stoluje već sedam godina i devet meseci, sa primanjima većim od 22.000 evra, a na njega su Bošnjaci ljuti što već nije smenio Dodika zbog referenduma o Danu RS. OHR, čije gašenje je bilo predviđeno 2008, još treba velikim silama. Bič Zapada je i dalje tu. Za protektorat u srcu demokratske Evrope.

Novosti.rs